NaslovnaHrana kao lekMed i zdravljeSuncokretov med za srčane probleme

Suncokretov med za srčane probleme

Suncokretov med je nutritivno najbogatiji od svih prirodnih medova zahvaljujući svom prirodno visokom sadržaju polena, što je i razlog zbog čega se brže kristalizuje od ostalih.

Samo su čista medljika i neke specijalne homogene vrste medova ispred njega po kvalitetu. Razlog je izuzetno visoka koncentracija cvetnog polena i nekih minerala rastvorenih u suncokretovom medu. Njegova boja varira od žute do narandžaste. Prijatnog je ukusa.

Kod nas ova vrsta meda nije na ceni zbog njegove osobine da se brzo ušećeri. Retko kada ostaje u tečnom stanju duže od četrdesetak dana. Iako je med bolje konzumirati ušećeren, jer se tada više zadržava u ustima, činjenice da mi navike teško menjamo i da je ponuda ove vrste meda na našim prostorima relativno velika, dovele su do toga da je suncokretov med, apsolutno nepravedno, potisnut iza nekih realno manje kvalitetnih medova.

Suncokretov med je prijatnog ukusa i mirisa. Specifična struktura suncokreta čine med prepoznatljivim. Suncokretov med sadrži enzime, minerale, organske kiseline, vitamine. blagotvorno deluje kod stomačno-crevnih, plućnih i bubrežnih oboljenja, a naročito bolesti srca i krvnih sudova. Deluje i na zarastanje rana, dermatitis, rinitis, sinusitis.

Preporučuje se srčanim bolesnicima, starijim osobama kojima je potreban odmor i dodatna energija, kao i deci u razvoju. Preporucuje se kafena kašika pre doručka, ili rastvoren u mlakoj vodi, mleku, čaju, ili u jabukovom sirćetu. Čuva se na sobnoj temperaturi, zaštićeno od svetlosti.

Poslednji tekstovi