Stručnjaci upozoravaju, ovo je NAJOPASNIJA vrsta sladoleda- Umesto ukusne i zdrave poslastice, dobijemo “hemijsku bombu”

2184

Prirodni sladoled treba da se sastoji od mlečne masti,mleka i (voćnog) šećera, ističu stručnjaci!

Većina sladoleda se, na žalost, ne pravi od prirodnih sastojaka, već od veštačkih aditiva i pojačivača ukusa koji ovu poslasticu pretvaraju praktično u “hemijsku bombu”.

Prema rečima stručnjaka, veliki broj proizvođača sladoleda štedi na materijalu, pa umesto punomasnih mlečnih proizvoda i voćnog šećera koriste jefinije sastojke. Pa tako, mlečnu mast zamenjuju biljnom, kravlje mleko onim u prahu, a biljni šećer jeftinijom varijantom.

Koji sladoled je najštetniji?

Da bi se poboljšao ukus i rok trajanja sladoleda koriste se razni aditivi, od kojih su najpopularniji konzervansi i pojačivači ukusa, upozoravaju nutricionisti i dodaju da tako za finalni proizvod umesto ukusne i zdrave poslastice, dobijemo “hemijsku bombu”.

Zato uvek treba obratiti pažnju na sastav proizvoda, posebno ako birate dezert za dete.

“Najbolje, najzdravije i najbezopasnije po liniju i zdravlje je da birate sladoled od prirodnih mlečnih proizvoda”, savetuju nutricionisti.

Stručnjaci su napomenuli i da ako treba da birate između sladoleda koji je naprravljen od zamene za mlečne masti ili onog koji zapravo predstavlja “voćni led” (napravljen od soka), uvek je bolje odabrati drugu opciju, jer je manje štetna za zdravlje i dece i odraslih.

IZVOR:  objektiv.rs

PODELI