Starinski LEK ukoliko imate problem sa čestim respiratornim infekcijama, astmu, bronhitis ili upalu pluća (RECEPT)

1665

Ukoliko imate problem sa čestim respiratornim infekcijama, astmu, bronhitis ili upalu pluća, obloga od kupusa i meda svakako će pomoći u lečenju. Nakupljanje šlajma i sluzi u plućima ne samo da je veoma neprijatno, već u težim slučajevima može da dovede do gušenja. Kada se jednom zamaste plućne alveole, potreban je baš poseban lek da sanira taj problem. Iako ne može da zameni lečenje propisanom terapijom lekovima, pomoći će u otklonjanju tegoba sa suvim kašljem i bolovima i pomoći bržem ozdravljenju. Ova obloga od kupusa ublažiće nadražajni suvi kašalj i pomoći kod izbacivanja šlajma.

Sastojci:

 2 lista svežeg kupusa

med

ključala voda

plastična kesa (uska pamučna majica)

peškir ili šal

Priprema:

 Odvojite dva ili tri lista sa spoljne strane zelenog kupusa, dovoljno velika da pokriju vaše grudi (i leđa ako je kašalj zaista jak). Listove u posudi prelijte ključalom vodom i pustite da se zagreju nekoliko minuta. Izvadite listove, osušite ih i namažite medom. Stavite na gole grudi i leđa pokrijte ih ili obmotajte plastičnom kesom (ili plastificiranom folijom) ili još bolje obucite usku majicu, a zatim ponovo obmotajte peškirom ili šalom kako biste zadržali toplotu tela. Oblogu je najbolje da stavljate pred spavanje i držite do jutra. Uklonite listove kupusa sa grudi i očistite kožu. Ponovite ovaj tretman sa svežim listovima i medom, tri do sedam noći zaredom, u zavisnosti od jačine kašlja.

Savet:

Osim ovih obloga, da biste izbacili šlajm iz pluća, veruje se da je neophodno da pijete puno vode, ali i da jedete hranu kao što su beli luk, crni luk, đumbir, špargle, lisnato povrće (kupus, karfiol, brokoli, rotkvica, kelj, zelenilo, repa, rukola), kurkuma. Izbegavajte hranu kao što su slatkiši, pržena hrana, testenine, konzerviranu hranu, alkohol, odnosno namirnice koje izazivaju upale i otežavaju oporavak.

PODELI