Šta znače bele mrlje na noktima – Kada treba tražiti medicinsku pomoć

1873

Nokti su pokazatelj zdravlja, što znači da je važno da se brinete o njima i da znate da primetite ukoliko im nešto nedostaje. Nokti su napravljeni od proteina poznatog kao alfa-keratin koji deluje kao polimer da bi obezbedio zaštitni sloj za kožu ispod.

Šta su bele tačke na noktima?

– Bele tačke na noktima su tipično znak oštećenja ležišta nokta zbog suvoće ili traume – kaže dr Frank.

LJudi koji grickaju nokte skloni su da dobiju ove bele mrlje, kao i oni koji često imaju gel manikir koji ako se kontinuirano radi može da ošteti nokat.  Veoma retko će bele tačkice biti nedostatak određenih minerala kao što su cink i kalcijum. On dodaje da neke bele mrlje mogu biti uzrokovane autozomnim genom koji je nasleđen, dok druge mogu ukazivati na gljivičnu infekciju ili alergijsku reakciju na sastojke akrila ili gela za manikir. Ovo poslednje će verovatno izgledati kao “razbacane” bele tačke, dok bi trauma trebalo da bude jedno koncentrisano mesto.

Kako možete da sprečite bele mrlje na noktima?

Da bi nokti bili čisti, dr Frenk predlaže da ih održavate hidriranima, izbegavajte grickanje i druga štetna ponašanja i pravite pauzu između manikira, posebno onih koji uključuju struganje, gelove i akrile.

Kada treba tražiti medicinsku pomoć?

Ako su vaše bele tačke retke i povezane su sa povredom noktiju, nema potrebe da se obratite lekaru. Međutim, ako je uzrok nepoznat i bele tačke se pogoršavaju, dr Frank predlaže da posetite dermatologa koji vam može pomoći da procenite da li bi to moglo biti posledica genetskog ili drugog stanja i propisati vam personalizovani plan lečenja.

Izvor: magazin.novosti.rs

PODELI