Šta treba znati o polno prenosivim bolestima

2094

Seksualnost je jedna od osnovnih i najlepših karakteristika ljudskih bića. Seksualnost čini da se međusobno privlačimo. Nažalost, uporedo sa radostima koje donosi, raste i opasnost koju seksualni odnos nosi sa sobom. Opasnost od polne bolesti.

Polne bolesti tj. venerične bolesti i virusi koji ih izazivaju, u današnje vreme šire se brzinom šumskog požara i potrebno je preduzeti određene korake kako bismo se zaštitili.

“Muške” i “ženske” polne bolesti

Polne bolesti kod muškaraca su prilično raširene kao. Neki smatraju da postoje “ženske polne bolesti” i “muške polne bolesti”, ali je bitno reći da su to iste polne bolesti, jer su virusi ili bakterije koje ih izazivaju isti, ali se simptomi polnih bolesti kod muškaraca razlikuju od simptoma bolesti kod žena, i u tom smislu možemo govoriti o razlikama.

Mogu se prenositi polnim odnosom, poljupcima, oralno-genitalnim kontaktom (oralni seks), kao i korišćenjem zajedničkih igračaka za seks. Pogledajte detalje polne bolesti na koju sumnjate, a u jednom od narednih pasusa možete pogledati da li vaši simptomi ukazuju na polne bolesti.

Simptomi

Polno prenosive bolesti (PPB) su infektivne bolesti koje se prenose bilo kojom vrstom seksualnog odnosa, bilo vaginalnim, bilo analnim.
‘’Tradicionalne‘’ PPB su gonoreja, sifilis, meki šankr i venerični limfogranulom.

Ipak, postoje i druge bolesti koje se mogu preneti polnim kontaktom. To su:

Virusne infekcije: AIDS, genitalni herpes, hepatitis B, hepatitis C, genitalne bradavice

Bakterijske infekcije: hlamidija

Gljivične infekcije: kandidijaza

Protozoalne infekcije: trihomonijaza

Osim AIDS-a postoje dobre šanse za izlečenje za sve pomenute PPB – pod uslovom da medicinsko lečenje počne dovoljno rano. U suprotnom, mogu nastati ozbiljne komplikacije

Ako želite da znate koji simptomi su pokazatelj polne bolesti ili polne infekcije, napravili smo kratku ali prilično efikasnu Listu koju možete proveriti, pre nego što posetite vašeg doktora ili kliniku. Dakle, evo liste na kojoj se nalazi spisak najčešćih simptoma polnih bolesti:

 • Imate li pojačanu sekreciju neprijatnog mirisa iz vaših genitalija?
 • Imate li osip ili svrab u genitalnom predelu?
 • Da li imate bilo kakve otoke, bradavice ili plikove u pubičnom regionu ili u blizini analnog otvora?
 • Da li ste primetili neuobičajen-neprijatan miris u predelu genitalija?
 • Da li ste primetili čudan plik ili otvorenu ranu u blizini genitalija?
 • Imate li bol tokom seksualnog odnosa?
 • Imate li krvarenje prilikom seksualnog odnosa?
 • Da li imate bol u stomaku?
 • Da li ste primetili ikakvu neuobičajenu ili neobjašnjivu natečenost?
 • Da li je vaša mokraća tamna ili ima neprijatan, čudan miris?
 • Da li imate osećaj pečenja prilikom mokrenja?

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, odmah se obratite vašem doktoru. Većina polnih bolesti je izlečiva, i to jako brzo ako se sa lečenjem počne blagovremeno. Dakle vreme je bitan faktor, ne čekajte ni sekunda. Čak i najopasnije polne bolesti mogu se uspešno lečiti ako se sa lečenjem počne na vreme, kako se stanje ne bi pogoršalo.

 1. Žene su više osetljive na polno prenosive bolesti nego muškarci
  To nema nikakve veze s promiskuitetom. Žene su više osetljive na infekcije u odnosu na muškarce, to je stvar anatomije. Lakše muškarac prenosi infekciju ženi, nego obrnuto. Polne bolesti se takođe teško otkrivaju kod žena.
 2. Postoji više od 25 poznatih polno prenosivih bolesti
  Najčešće polno prenosive bolesti su klamidija, gonoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, humani papiloma virus (HPV), sifilis, stidne uši i trihomonijaze. Infekcije mogu biti virusne, bakterijske ili parazitske.
 3. Polno prenosive bolesti mogu se preneti putem oralnog seksa
  Suprotno ustaljenom mišljenju, oralni seks ne znači da igrate na sigurno. U stvari, nakon nezaštićenog oralnog seksa ste u posebno visokom riziku za gonoreju, sifilis, herpes i hepatitis B. Uvek koristite kondom kad imate oralni seks s novim partnerom. Ženski kondom takođe može pomoći i smanjiti rizik od polno prenosivih bolesti, te bi trebao biti korićen prilikom oralnog seks.
  Polno prenosive bolesti se mogu dobiti vaginalnim, analnim i oralnim putem, ako dođete u kontakt sa semenom. vaginalnom tečnošću i krvlju. Neke polno prenosive bolesti također mogu ući u telo kroz malene posekotine, genitalije i čmar.
 4. Polne bolesti su izlečive, ali ne sve
  Bakterijske polno prenosive bolesti poput klamidije, gonoreje i sifilisa mogu biti izlečene. Virusne polno prenosive bolesti kao što su herpes, hepatitis B, HIV, HPV i genitalne bradavice su neizlečive, iako ih se može kontrolisati.
  Ako imate neku polno prenosivu bolest, recite potencijalnim partnerima prje nego dođete u seksualni kontakt s njima. Budite jednostavno iskreni.
 5. Neke polno prenosive bolesti su asimptomatske
  Budući da određene bolesti nemaju vidljivih simptoma, možda ne znate da ste vi ili vaš partner zaraženi. Hlamidija, na primer, je posebno asimptomatska. Isto tako, može potrajati i do 10 ili više godina da žena razvije simptome HIV-a.
  Simptomi su često slični onima koje uzrokuju druge infekcije, pa je lako pogriešiti. Zapamtite: ne morate imati simptome da bi bili zaraženi.
  Budući da su mnoge polno prenosive bolesti asimptomatske, teško je znati koliko se ljudi zarazi svake godine.
 6. Nelečene polno prenosive bolesti mogu imati ozbiljne posledice
  Žene više pate od čestih i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija od polno prenosive bolesti nego muškarci.
  Polno prenosive bolesti mogu uzrokovati upalnu bolest karlice, rak grlića maternice, bolesti jetre i neplodnost. Neke se mogu preneti s majke na dete pre, u toku ili nakon rođenja. Trudne žene sa polno prenosivim bolestima imaju takođe veći rizik za pobačaj i prevremeni porođaj. U najgorem slučaju, nelečen sifilis može dovesti do smrti.
 7. Hlamidija je najčešća polno prenosiva bolest
  Većina obolelih od hlamidije ni ne zna da boluju. Hlamidija inficira vrat materice, koji je kod adolescentkinja najosetljiviji, jer se njihov vrat materice menja tokom puberteta.
  Većina žena s hlamidijom nema simptome. Ukoliko se ne leči, hlamidija može uzrokovati zapaljenje karlice, vanmaterničnu trudnoću i neplodnost. Srećom, ako se rano otkrije, hlamidija se može lako izlečiti antibioticima, s obzirom da je bakterijska infekcija.
 8. Većina lekara ne testira pacijente na polno prenosive bolesti
  Manje od jedne trećine lekara rutinski testira pacijente za polno prenosive bolesti. I ne pretpostavljajte da normalan PAPA test znači da ste zdravi. Papa test samo detektuje promene u ćelijama vrata materice, ali nije pouzdan za određene bolesti. Međutim, abnormalni papa test može ukazivati na HPV i daljnji testovi su preporučljivi.
 9. Kondomi nisu 100% garancija protiv polno prenosivih bolesti
  Osim apstinencije, kondomi su najbolji i jedini način zaštite protiv polno prenosivih bolesti. Koristite novi kondom svaki put kada imate oralni, analni ili vaginalni seks s novim partnerom izvan monogamnog odnosa.

Oko 50% polno aktivnih žena dobit će HPV infekciju u nekom trenutku u životu
Od 100 sojeva HPV-a, oko 30 su polno prenosivi. Oko 10 su “visokog rizika” i mogu dovesti do raka vrata materice. Tipovi “niskog rizika” mogu uzrokovati genitalne bradavice.
Većina nikada neće znati da ima HPV, jer imunološki sistem može eliminisati manje agresivne oblike HPV-a. Međutim, agresivniji sojevi HPV-a mogu uzrokovati višestruke zdravstvene probleme, poput raka vrata materice. Jedini način za otkrivanje HPV-a je kroz Papa test, gdje su vidljive prekancerozne promene vrata materice.

Izvor: izjzkg.rs

PODELI