Šta treba JESTI a šta izbegavati ako ste dobili KORONU ili je preležali

3599

Koji je plan ishrane ako smo zaraženi kovidom, a šta bi trebalo jesti nakon preležane bolesti?

Koje su namirnice najbolje za vreme i posle virusa – šta jesti od voća, povrća, koje meso, da li jesti testeninu, slatkiši…

“Pravilna ishrana treba da bude uravnotežena, izbalansirana sa dosta vitamina i minerala. Akcenat je na integralnim žitima, unosu svežeg voća, posebno bogatog vitaminom C i svežeg povrća. Izvor proteina treba da nam bude iz namirnica kao što su meso, riba i jaja. Važan je adekvatan način pripreme namirnica, kako ne bismo umanjili njihovu dijetetsku biološku vrednost”, istakla je nutricionistkinja LJiljana Putniković sa KCS.

“Pacijentima koji imaju kovid obično preporučim da svakodnevno budu zastupljene zdrave masti poput orašastih plodova, maslinovog ulja, a ne treba izbegavati ni umerene količine putera, jer su to izvori liposolobilnih vitamina koji se bolje koriste u masnoj sredini. Važna je i sveža cvekla, zeleno povrće. Dnevno je dovoljno oko 600 grama svežeg povrća na dan”, navodi Ana Todorović, nutricionista.

Kako je dodala dr LJiljana Putniković, u Kovid bolnici u Batajnici, ishrana se prilagođava zdravstvenom stanju pacijenata i ona je individualna.

Kako pacijentima koji nemaju čulo ukusa zbog kovida, olakšati uzimanje hrane?

“Oporavak je brži i vraća pacijente u normalan način života. Oni se tada oslanjaju na suplemente. Doručak je mnogo važan jer su pluća ugrožena, pa je vaćna ishrana bazirana na kozjim proizvodima ko može i voli”, napominje Ana Todorović.

“Hranu treba minimalno termički obrađivati, uzimati dosta voća, povrća. Kod pacijenata sa dijabetesom treba biti obazriv”, rekla je dr LJiljana Putniković za RTS.

Šta izbeći u ishrani kada su u pitanju kovid infekcije?

“Na prvom mestu to su pekarski proizvodi, slatkiši, šećer uopšte, brzu hranu, pa je potrebno fokusirati se na domaću ishranu”, rekla je Ana Todorović.

Doktorka LJiljana ističe da od začina treba uzeti one koji su nam svakodnevno dostupni kod kuće. Treba uzimati limun, peršunov list, bosiljak, alevu papriku.

„Dan može da se započne domaćim sokom od aronije, u umerenim količinama, koji je odličan za imunitet, ceđenim limunom ukoliko to našem želucu ne smeta. Izbalansiranim doručkom koji sadrži integralni hleb, kozije kiselo mleko, kuvano jaje i dodatak svežeg povrća. Važan je i redovan san, blago izlaganje suncu“, zaključila je za RTS nutricionista Ana Todorović, DZ Savski venac.

Izvor: .magazin.novosti.rs

PODELI