Šta su ciste na jajnicima i kako se leče

4013

Jajnici su deo ženskog reproduktivnog sistema. Oni se nalaze u donjem stomaku sa obe strane materice. Žene imaju dva jajnika koja proizvode jajne ćelije, kao i hormone estrogen i progesteron.

Ponekad, se razvije formacija ispunjena tečnošću u jajniku koja se zove cista.. Mnoge žene će razviti barem jednu cistu tokom svog života. U većini slučajeva, ciste su bezbolne i ne izazivaju simptome.

Podela cisti na jajnicima

Postoje razne vrste cisti jajnika, kao što su dermoidne ciste i endometriotične ciste (čokoladne ciste). Međutim, funkcionalne ciste su najčešći tip. Ove dve vrste funkcionalnih cista se dele na folikularne ciste i ciste žutog tela (Luteinske ciste).

Folikularne ciste (Perzistentni folikul ili Vodena cista na jajniku)

Tokom menstrualnog ciklusa žene, jajna ćelija raste u jednom od folikula koje se nalaze u jajnicima. U većini slučajeva, folikul pukne tokom ovulacije i oslobodi jajnu ćeliju.. Ali ako folikul ne pukne, tečnost unutar folikula može formirati cistu na jajnicima.

Cista žutog tela (Luteinska cista ili Corpus Luteum cista)

Folikul se nakon oslobađanja jajne ćelije resorbuje. Ali ako se folikul koji je oslobodio jajnu ćelije ne resorbuje i otvor na folikulu se zatvori, dodatna tečnost može da se sakupi i ova akumulacija tečnosti izaziva stvaranje luteinske ciste. Ponekad može doći do pucanja krvnog suda i tada se krv može “izliti” u cistu kada se ona naziva hemoragična cista.

Druge vrste cisti jajnika uključuju:
Dermoidna cista (dermoid ili teratom jajnika) : Cistična izraslina na jajnicima koje mogu da sadrže kosu, mast i različito ostalo tkivo.
Cistadenom jajnika (Cystadenoma ovarii): cista koja ima svoju kapsulu unutar koje se akumulira tečnost (mogu se razviti i na spoljašnjoj površini jajnika).
Endometriotična cista (čokoladna cista) – Endometrijum (sluzokoža materice) koji normalno raste unutar materice, može razviti izvan materice i ukoliko se nađe u jajniku formiraju čokoladnu cistu.
Neke žene imaju stanje koje se naziva sindrom policističnih jajnika. To znači između ostalog da jajnici sadrže dosta malih cisti zbog čega mogu biti uvećani.

Simptomi ciste na jajniku

Najčešće, ciste na jajnicima ne izazivaju nikakve simptome. Međutim, simptomi mogu se pojaviti kako cista raste. Simptomi mogu uključivati:
Nadimanje stomaka
Bolna peristaltika creva
Bol u maloj karlici pre ili u toku menstrualnog ciklusa
Bolan seksualni odnos
Bol u donjem delu leđa ili butina
Osetljivost grudi
Mučnina i povraćanje

Ozbiljni simptomi ovarijalnih cisti koje zahtevaju hitnu medicinsku pažnju uključuju:
Jak ili oštar bol u karlici
Groznica
Slabost ili vrtoglavica
Ubrzano disanje

Ovi simptomi mogu ukazivati na rupturu ciste (pucanje ciste) ili torziju jajnika (uvrtanje jajnika).. Obe komplikacije mogu imati ozbiljne posledice ukoliko se ne interveniše na vreme.

Komplikacije ciste na jajnicima

Većina cisti na jajnicima su benigne i prirodno će proći same od sebe bez lečenja. Ove ciste izazvati male, ili nikakve, simptome. U retkim slučajevima, Vaš ginekolog može da otkrije cističnu formaciju na jajniku koja može da izazove sumnju na maligni proces tokom rutinskog pregleda.
Torzija jajnika je još jedna retka komplikacija cisti jajnika. To se dešava kada velika cista prouzrokuje da se jajnik okrene, uvrne ili pomeri sa prvobitnog položaja. Cirkulacija (protok krvi) jajnika je poremećena i ukoliko se ne leči, može da dovede do oštećenja ili odumiranja tkiva jajnika. Iako su retke, operacije uvrnutih jajnika sastvaljaju skoro 3 procenata svih hitnih ginekoloških operacija.
Ruptura ciste, koje se takođe retko javljaju, mogu izazvati jak bol i unutrašnje krvarenje. Ova komplikacija povećava rizik od infekcije i može biti opasna po život, ako se ne leči.


Dijagnostikovanje cisti na jajnicima

Vaš ginekolog može da otkrije cistu na jajniku tokom rutinskog pregleda male karlice ispitivanja.
Ultrazvučni pregled (ultrazvuk) koristi visoko-frekventne zvučne talase za stvaranje slike vaših unutrašnjih organa. Ultrazvučni pregled će pomoći da se odredi veličina, lokacija, oblik i sastav ciste (solidna ili ispunjena tečnošću).

Ostale dijagnostičke metode koje se koriste za dijagnozu ciste na jajnicima su:
CT: koristi se za izradu slika poprečnih preseka unutrašnjih organa.
MR: koristi magnetna polja za proizvodnju detaljne slike unutrašnjih organa

Zbog toga što će većina cisti nestati nakon nekoliko nedelja ili meseci, Vaš lekar verovatno ne može odmah preporučiti plan lečenja. Umesto toga, može Vam ponoviti ultrazvučni pregled za nekoliko nedelja ili meseci da se proveri stanje.
Ako ne postoje promena ili ako dođe do povećanja veličine ciste, Vaš lekar može tražiti dodatne testove za određivanje drugih uzroka cisti.
Oni uključuju:
Test na trudnoću: da se uverite da niste trudni.
Hormonalni status: da proveri stanje sa hormonima – kao što su visok nivo estrogena ili progesterona.
Tumor markeri: skrining za rak jajnika

Lečenje

Vaš lekar može da preporuči operativno lečenje ukloniti cistu ako ne nestane sama ili ako nastavi da raste.

Kontraceptivne pilule
Ako se često javljaju ciste na jajnicima, Vaš lekar Vam preporučiti oralne kontraceptivne pilule da se zaustavi ovulacija i spreči razvoj novih cisti. Oralni kontraceptivi mogu smanjiti rizik od raka jajnika. Rizik od raka jajnika je veća kod žena u postmenopauzi.

Laparoskopija – Laparoskopska cistektomija
Ako je vaša cista bez sumnje na rak, ginekolog koji se bavi endoskopijom može izvesti laparoskopiju da hirurški ukloni cistu. Procedura podrazumeva vaš lekar pravi mali rez blizu pupka, a zatim malim instrumentima uklanja ciste.

Dermoidna cista – laparoskopija – udaljenje ciste laparoskopskim putem.

Laparotomija – Klasična abdominalna operacija
Ako imate veliku cistu koju nije moguće udaljiti laparoskopijom, vaš lekar može hirurški odstraniti ciste kroz rez u stomaku. On će sprovesti biopsiju, a ukoliko se utvrdi da je cista nije benigna operacija se može raširiti.


Prevencija

Neke ciste na jajnicima se ne mogu sprečiti. Međutim, rutinski ginekološki pregledi mogu da otkriju ciste na jajnicima u ranoj fazi. Simptomi raka jajnika mogu imitirati simptome benigne ciste jajnika. Zbog toga je važno da posetite svog ginekologa da bi dobili tačnu dijagnozu. Upozorite svog lekara na simptome koji mogu da ukažu na problem, kao što su:
Promene menstrualnog ciklusa
Bol u maloj karlici
Gubitak apetita
Neobjašnjiv gubitak težine
Rast stomaka.

Kakvi su dugoročni izgledi?

Kod žena u premenopauzi prognoza cisti jajnika je dobra. Većina cisti nestanu u roku od nekoliko meseci. Ponovljene ciste na jajnicima se mogu javiti kod žena u premenopauzi i žena sa disbalansom hormona.
Ako se ne leči, neki ciste mogu smanjiti plodnost. Ovo važi za endometriotične ciste i kod sindroma policističnih jajnika. Da bi se poboljšala plodnost, Vaš doktor može ukloniti ciste. Funkcionalne ciste ne utiču na plodnost.
U postmenopauzi Vaš doktor može preporučiti operaciju za uklanjanje ciste da bi ispitao svaku cistu ili rast koji se razvija na jajnicima posle menopauze. To je zato sto se rizik od razvijanja kancerogene ciste ili rak jajnika povećava posle menopauze. Neki lekari će preporučiti da se cista ukloni ako je veća od 5 cm u prečniku.

Izvor: palmoticeva.com

PODELI