Šta izaziva i kako da sprečite pucanje KAPILARA u OKU?

1866

Pucanje kapilara u očima ostavlja specifične mrlje, kojima se nikada ne zna tačan uzrok, ali svakako bude strah, naročito kada se pojave kod dece, što je čest slučaj. Ova nelagodna pojava se često povezuje sa kancerom mozga i problemima sa srcem, ali istina je da je situacija, na svu sreću, daleko benignija od toga i najčešće kada dođe do krvavih očiju nema mesta panici.

Pucanje kapilara se javlja u obliku sitnih crvenih tačkica i predela nepravilnih linija na beonjači oka. Kako se krv nalazi ispod površine oka, ona neće teći, niti će se ocrtati ako prislonite maramicu na beonjaču.

Pucanje kapilara ne treba mešati sa proširenim krvnim sudovima u očima. Kada kapilar u oku pukne, krv se širi kao mrlja tamno crvene boje i prekriva veći deo beonjače.

Kako vreme prolazi ova „krv u oku“ će postati žuća dok polako u potpunosti ne izbledi.

Pucanje kapilara je, zapravo, sasvim bezopasno i bezazleno stanje. Stručno, ova pojava se naziva subkonjuktivalno krvarenje, a ona nastaje zato što su krvni sudovi u očima veoma krhki.

Ovo su neke od pojava koje mogu da izazovu njihovo pucanje.

Premor i teški fizički rad

Bilo da radite fizički naporan posao, ili 8 sati dnevno provedete pred računarom, vaše oči to osete i pate. Naprezanje nastavljate i kod kuće kada posle posla nastavite da čitate ili gledate televiziju ili telefon.

Oči se tada neminovno umaraju i upale, pa je posledica pucanje kapilara.

Kašalj

Kašljanje napreže telo, pa samim tim i oči. Usled prevelikog napora, kapilari u očima mogu da puknu. Ipak, to je scenario koji je moguć tek usled intezivnog i dugotrajnog kašlja.

Pucanje kapilara usled kašlja, češće je kod dece nego kod odraslih. Jedini savet koji možemo da vam damo je da ne paničite pred detetom i time ga ne uznemiravate, jer će mrlje od krvi svakako ubrzo nestati.

U takvoj situaciji možete da konsultujete i pedijatra, koji će vam dati sve neophodne savete i smernice.

Povreda oka

Nesadekvatno nošenje kontaktnih sočiva i hirurški zahvati na očima, takođe mogu da dovedu do pucanja kapilara. Ukoliko ste imali bilo kakvu intervenciju na oku, preporuka je da se na vreme javite oftalmologu.

Kako izbeći pucanje kapilara?

Osnovni način da sprečite pucanje kapilara usled umora, jeste da češće odmarate oči. Trepćite često i odvojite makar nekoliko minuta u toku sata i žmurite.

Preporuka je da uključite  namirnice bogate beta-karotenom u ishranu. Ukoliko provodite dosta vremena ispred računara, povećajte unos vitamina C.

Kada se radi o deci, a naročito bebama, neophodno je da sprečite njihovo povređivanje. Secite im redovno noktiće i sklonite iz njihovog okruženja igračke koje mogu da ih povrede.

Izvor: objektiv.rs

PODELI