NaslovnaBiljeLekovito biljeSrčenjak - Za lečenje infekcija grla, usne duplje, mokraćnih puteva, hemoroida

Srčenjak – Za lečenje infekcija grla, usne duplje, mokraćnih puteva, hemoroida

Srčenjak je trava koja se se često koristi za borbu protiv infekcija grla i usne duplje i hemoroida. Za lečenje se upotrebljava podzemno stablo

Srčenjak, trava od srdobolje ili trava od srca su narodni nazivi za biljku Potentilla tormentila. Kod nas na Balkanu ima 20 vrsta roda ove biljke koju još nazivaju i „petoprsta“, jer njeno lišće ponekad oblikom podseća na pet prstiju.

– Deo biljke koji se koristi za lečenje je podzemno stablo koje može da se vadi iz zemlje do kasno u jesen – kaže dr Zoran Nikolić, fitoterapeut. – Ovo podzemno stablo je beličaste boje, ali vremenom počinje da tamni u crvenu, koja dolazi od flobafena. To je i znak da biljka stajanjem gubi na lekovitosti. Zbog toga se izvađeno podzemno stablo koristi najduže do godinu dana.

Od lekovitih supstanci srčenjak ima najviše tanina i to u velikom procentu (iznad 20 odsto), kumarina, flavonoida… Upravo ove značajne količine tanina i određuju pravac njene lekovitosti. Tanini su sposobni da zatežu i štave kožu i vidljivu sluzokožu, oduzimajući podlozi belančevine, koje su najčešći hranljivi izvor za razvijanje infekcija.

Isto tako tanini smanjuju priliv krvi u problematično područje, stežu i zidove krvnih sudova i stimulišu stvaranje krvnih čepova, što vodi zaustavljanju krvi. To praktično znači da se ova biljka koristi za lečenje infekcija grla i usne duplje, proliva, tegobe zbog hemoroida, saniranje opekotina, rana koje teško zarastaju. U tu svrhu se pije čaj.

Srčenjak ili trava od srdobolje najčešće raste na peščanom tlu, a voli i vlažna staništa šumske čistine, nasipe. Smatra se rasprostranjenom biljkom. Njeni listovi obično podsećaju na pet prstiju i nemaju peteljke već rastu uz samo stablo. Na vrhu stabljike cvetaju žuti cvetovi koji imaju po četiri latice.

RECEPTI

Za stomačne tegobe

* Po 20 g srčenjaka, korena šumske jagode, kamilice i plodova borovnice. Sve se dobro isitni i pomeša. Tri supene kašike ove smese kuva se u pola litre vode pet minuta u poklopljenom sudu, ostavi se preko noći i sutradan pije umesto vode.

Zaustavljanje krvi iz nosa

* 10 g srčenjaka i 5 g hrastove kore sitno se isecka i kuva pola sata u 200 ml vode, zatim se doda 5 g kamilice. Poklopi se i skine sa vatre. Ostvai 15 minuta, procedi i kada se ohladi ispira se nos ili natopi vata i drži u nozdrvi.

Upale usta i ždrela

* Po 20 g srčenjaka, bedrinca, hajdučice, kamilice i žalfije. Dve kašike ove smese popari se sa 300 ml ključale vode, poklopi i stoji dva sata. Procedi se i ispiraju se usta i grlo.

Pročišćava mokraćne puteve

* Po 20 g srčenjaka, hajdučice, kamilice, plućnjaka i krasuljka. Četiri kašike ove smese popari se sa pola litra ključale vode, poklopi i ostavi četiri sata. Procedi se i pije svaka dva sata po jedna kašika.

* recepti su preuzeti iz knjige „Lečenje biljem“ dr Jovana Tucakova

Izvor: novosti.rs

Poslednji tekstovi