Šparglom ublažite PMS

1085
Asparagus bunch on white

Špargla ima malu energetsku vrednost jer je siromašna belančevinama,  ugljenim hidratima i mastima.  Hranljiva vrednost špargle je u sadržaju mineralnih sastojaka i vitamina. U proseku sadrži oko 600 mg mineralnih sastojaka, od čega više od trećine otpada na kalijum. Ostalo su fosfor, sumpor, kalcijum i magnezijum. Osim toga, ima i nešto gvožđa, bakra, cinka, fluora, joda i drugih mikroelemenata.

Špargla je izuzetan izvor  dijetetskih vlakana . Sadrži vitamine A, B6, C, E i K,  bogata je kalijumom , gvožđem, fosforom i magnezijumom. Iako je puna ugljenih hidrata kalorije sadrži u jako maloj količini pa se idealno uklapa u sve dijete. Preporučuje  se dijabetičarima u ishrani, ublažava PMS, reumatski artritis, snižava krvni pritisak i jedan je od najjačih diuretika.

Koren Špargle se u nekim zemljama odavno koristi u medicini. Deluje kao blagotvorno sredstvo protiv zatvora, preporučuje se anemičnim osobama i upotrebljava se kao oblog protiv ekcema. Špargla je odlična hrana za dijabetičare, slabašne osobe i rekonvalescente. Njena lekovitost potiče od asparaginske kiseline koja stimuliše diurezu. Zbog visokog sadržaja folne kiseline, preporučuje se ženama koje se pripremaju za trudnoću, ali izrazito nervozne osobe i oni koji pate od nesanice treba da je izbegavaju. Špargle su dobar izvor vitamina B2 i B6 . Špargla se od davnina koristi i za ublažavanje simptoma PMS-a, reumatoidnog artritisa i kod povišenog krvnog pritiska. Ipak, smatra se da je najznačajnije njeno diuretično svojstvo. Špargla se preporučuje pri otežanom mokrenju, osobama obolelim od gihta, vodene bolesti i reume, ali se izričito zabranjuje bolesnicima s akutnom upalom zglobova, mokraćnih puteva i prostate.

Od Špargle se pripremaju supe, salate i variva. Spoljašnji slojevi špargle sadrže najviše vitamina i mineralnih soli, što znači da ih treba blago očistiti, a ne skroz oljuštiti. Nije svejedno ni kako ćemo ih kuvati. Izdanci se povežu u snop, stave u duboki lonac s vrhovima okrenutim nagore, a zatim se voda nalije do polovine. Kuva se obavezno poklopljeno. Pipremljene špargle su izvanrednog ukusa, a i hranljivost im je uglavnom sačuvana. Ako su već postale drvenaste i nisu za pripremanje salate ili variva, mogu se skuvati u čorbi od povrća, kojoj će znatno poboljšati ukus.

PODELI