Smokve rešavaju probleme: Kurjih očiju, bradavica, prevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti, krvnog pritiska…

20236

Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kojemu su naši drevni preci uživali. Na Bliskom Istoku pronađeni su ostaci smokava starih preko 11 hiljada godina. Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu pre pšenice, ječma i mahunarki.
Osim u svojoj postojbini Mediteranu, smokva se danas uzgaja u mnogim zemljama sveta. Najraširenija i najpopularnija vrsta je obična smokva (lat. Ficus carica). Svake godine može dvaput rađati po nekoliko stotina plodova raznih veličina i boja. Zrela smokva ima oblik zvona ili kruške, sa sočnim mesom u unutrašnjosti.

Zdravstvene blagodati

Uprkos niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 g), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine. Sveže smokve su cenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina.
Povrh toga, sveže smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K. Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno delovanje može dovesti do prevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma.

Ujedno, istraživanja ukazuju da klorogenska kiselina uravnotežava nivo šećera u krvi. Smokve, kao i druge namirnice bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine.

U smokvama su pronađeni i spojevi s antikarcinogenim delovanjem – benzaldehid i kumarini. Preliminarna zdravstvena istraživanja su potvrdila potencijalno delovanje ovih spojeva na karcinome prostate i kože.
Smokve rešavaju problem kurjih očiju i bradavica. Preko noći, stavite napola prerezanu svežu smokvu na bolno mesto. Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi.

Nakon toga pokušajte ukloniti kurje oko/bradavicu. Teži slučajevi mogu zahtevati i do pet noćnih lečenja.

Suve smokve  – superhrana

Suve smokve visoko su koncentrisan izvor minerala, vitamina i antioksidanata. Imaju više kalorija od svežih – 249 kalorija na sto grama. I sveže i suve smokve sadrže značajne količina vitamina grupe B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina.

Ovi vitamini učestvuju u metabolizmu ugljikohidrata, belančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždanu funkciju, naročito za dobro raspoloženje.

Suve smokve su obilan izvor minerala kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, železa i bakra. Železo i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalij važan sastavni deo stanica i telesnih tečnosti te pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog pritiska.

Kuvane smokve kao čaj, pomažu kod moždanih bolesti, upale grla i pluća.

 I lišće je lekovito

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih lekovitih svojstava – leči bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki pritisak, kožne probleme i čireve.

Ali novost je da je lišće smokve takođe izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak.

Možete takođe prokuhati lišće smokve u vodi i piti kao čaj.

Čaj od lišća smokve protiv dijabetesa: 2 čajne kašikice suvog lišća smokve prelijte šoljicom (200 ml) kipuće vode. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Zatim procedite. Svakog jutra, popijte jednu čašu ovog čaja uz doručak.

Izvor: : alternativa-za-vas.com

PODELI