Smeju li trudnice na odmor u planine?

4299

Želeli biste još jednom pre nego što se porodite da s partnerom otputujete negde na zimovanje? Pitate se smete li u trudnoći krenuti u planine ili leteti u toplije južne krajeve? Ovde pronađite odgovore na najvažnija pitanja o zimskom odmoru za trudnice!

Trudna sam, ali tako bih rado još jednom pošla na putovanje?

Ako je vaša trudnoća uredna i bez komplikacija, zašto ne? Najbolje vreme da to učinite jeste između petog i sedmog meseca. U prvim mesecima trudnoće lekari će vas verovatno odgovarati od putovanja iz vrlo jednostavnog razloga. Sve dok se embrion čvrsto ne ugnezdi u matericu, postoji veći rizik od krvarenja ili spontanog pobačaja.

Zadnjih osam nedelja pre termina, takođe, nije idealno vreme za putovanja. Imate veliki trbuh i niste više mobilni kao pre. Osim toga postoji šansa da dete malo urani pa je bolje biti kod kuće.

Mogu li trudnice na odmor u planine?

U principu nema razloga da za vreme trudnoće ne putujete u planine. Međutim, odaberite radije planine niže nadmorske visine. Takođe, izbegavate vožnju žičarama kod kojih je velika visinska razlika između početne i krajnje tačke. Naime, vazdušni pritisak pada s većom visinom kao i količina kiseonika pa trudnice na planinama iznad 1800 m mogu osećati nedostatak kiseonika. To naravno oseća i dete.

Oseća li dete da je napolju hladno?

U planinama je temperatura često niska i vrlo je hladno. Trudnicama je dodatan problem veliki stomak kojeg je teško potpuno i dobro zaštititi kaputom ili jaknom. Ipak, ne brinite. Detetu u trbuhu nikada nije hladno. Ono je dobro zaštićeno prvo vašom kožom, zatim masnim tkivom, mišićima, tkivom materice, vodenjakom i plodovom vodom. Čak i kad bi trudnica plivala u hladnoj vodi, dete ne bi osetilo hladnoću.

Telo trudnice u takvoj situaciji uključuje sistem “grejanja u nuždi” te pumpa dodatne količine tople krvi u udove. Trudnice doduše govore kako imaju osećaj da se njihovo dete u trbuhu sklupča ako je majci hladno. Dogodi li vam se to, znajte da dete reaguje indirektno na ono što osećate vi, a to je neugodnost zbog hladnoće.

Sme li trudnica da se skija i sanka?

Umeren sport u trudnoći odnosno rekreacija svakako su poželjni. U tom smislu zaista se nema šta reći protiv šetnje po snegu, naravno ako se ne radi o planinarenju na veće nadmorske visine. Što se tiče skijanja, skijaškog trčanja, sankanja, klizanja i sl. najbolje ih je izbegavati. Oni su doduše zdrav način rekreacije, no budući da postoji velika opasnost od pada, trudnicama se ne preporučuju.

Da li moram da nosim lekove na putovanje?
Tokom trudnoće, lekove ne bi trebalo da uzimate bez konsultacije sa svojim lekarom. Međutim, neki lekovi su dozvoljeni i u trudnoći, pa bi svaka trudnica trebalo da spakuje putnu apoteku pre polaska na put.

Da li smem da ponesem lek protiv mučnine tokom puta?
Izbegnite tablete protiv mučnine. Mučninu rešavajte uzimanjem suve, nezačinjene hrane. Jedite u malim količinama ali češće.

Šta ako me zaboli glava?
Ako imate glavobolju, možete slobodno uzeti paracetamol. Nekada se ženama koje imaju rizik od razvijanja preklampsije prepisuje aspirin, ali se on sme uzimati samo pod nadzorom lekara.

Šta obavezno treba da spakujete u kofer za zimovanje?
Dobre čizme za sneg – U koferu obavezno treba da se nađu udobne, vodootporne i pre svega čizme koje se ne klizaju.

Udobna odeća – Odeća treba da bude od prirodnih materijala, kako bi izbegli znojenje. Takođe, s obzirom na to da će vam često biti čas toplo-čas hladno razmišljajte o tome da ponesete slojevitu odeću, udoban donji veš, potkošulje bez rukava i tanke potkošulje dugih rukava, hulahopke ili helanke koje vas ne stežu, džemperi i naravno nepromočive pantalone i perjana jakna.

Kapa, šal, rukavice – Ovo su takođe obavezni detalji, a na vama je da odlučite za koje dezene i modele ćete se odlučiti.

Manja tašna – za šetnju po snegu obavezno nosite manju tašnu u koju ćete spakovati samo najpotrebnije stvari, jer na snegu zbog velike i prepune torbe možete izgubiti ravnotežu i pasti. Zato u kofer obavezno spakujte manju tašnu, najbolje šuškavu, ili od nekog drugog nepromočivog materijala.

Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom – s obzirom na to da i na planinama sunce može biti jednako jako kao usred leta, neophodno je poneti kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom, koju treba nanositi samo na lice i eventualno vrat. Dok za usne treba obavezno poneti zaštitni balzam, koji bi takođe trebalo da ima zaštitni faktor.

Naočare za sunce – pored kreme za sunčanje obavezno ponesite i naočare zbog jakog sunca i njegovog odbljeska na snegu biće vam i te kako potrebne!

Za svaki slučaj ponesite poslednje nalaze od lekara, zdravstvenu knjižicu i eventualno lekove ukoliko su deo propisane terapije koju uzimate.

Izvor: mamaibeba.com

 

PODELI