Sladić – jača imunitet, uništava bakterije, viruse i gljivice

2885

Ako postoji biljka sa univerzalnom delotvornošću, onda je to koren sladića (Glycyrrhiza glabra). Izuzetno je sladak i koristi se za lečenje velikog broja bolesti. Drevni Egipćani su ga skladištili u grobnice, dok je u starom Rimu još 360. godine p.n.e. upotrebljavan protiv ćelavosti, ali i ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Julije Cezar i Aleksandar Veliki posebno su ga cenili i koristili.

Koren sadrži nekoliko stotina lekovitih supstanci i prava je riznica gvožđa i vitamina B1, B2, B3, B5 i E. Sastojak glicirizin je 50 puta slađi od šećera i veoma je lekovit. Zbog delovanja na hormon kortizol, pojačava otpornost na stres i preporučuje se kod teških fizičkih i psihičkih napora, a ponaša se i kao antidepresiv.

Sladić i njegovi preparati blagotvorno deluju na žene koje prolaze kroz menopauzu. Smanjuju noćno znojenje i valunge, brže i lakše se tone u san i spavanje je kvalitetnije. Osim toga, podstiče lučenje ženskog hormona estrogena, koji u menopauzi iščezava, a istovremeno snižava testosteron. Time poboljšava kvalitet kože i kose. Ova biljka sadrži i dihidrotestosteron, koji ima ključnu ulogu u sprečavanju ćelavosti kod muškaraca.

Koren sladića jača imunitet, uništava bakterije, viruse i gljivice. Ublažava i disajne tegobe, pomaže kod bronhitisa, stomačnih problema, štiti od srčanih bolesti, suzbija bolove mišića i zglobova.

Nalazi se i u vodicama za ispiranje usta, baš zbog antibakterijskog delovanja. Dugotrajno uzimanje snižava krvni pritisak, ali ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Najbolje je nabaviti čist, osušeni koren. Ako se kupuje industrijski pripremljen, može da bude pomešan sa ekstraktima anisa i veštačkim zaslađivačima, šećerom i drugim sastojcima, koji ne dozvoljavaju da deluje u potpunosti.

UPALA GRLA, BRONHITIS, ĆELAVOST

Kod upale grla žvaćite i sisajte komad sirovog korena sladića.

Protiv bronhitisa najbolje deluje koren u prahu. Pomešajte pet grama sa tri kašike meda, pa uzimajte tri puta na dan.

Kod opadanja kose napravite pastu od dve kašičice mlevenog korena sladića, četiri kašičice mleka i prstohvat šafrana. Kritična mesta na glavi mažite uveče pred spavanje, ostavite kratko da deluje i isperite. Rezultat očekujte za nekoliko nedelja. Pasta je posebno efikasna u početnim fazama ćelavosti i naglog gubitka kose, kao i kod pojave peruti.

Za stomačne tegobe i čire pije se čaj. Kašičicu korena prelijte šoljom kipuće vode i ostavite poklopljeno 10 minuta. Procedite i pijte toplo, jednu do tri šolje dnevno. Čaj je dobar i za imunitet i podizanje energije, posebno ako dodate malo meda i štapić cimeta.

Ženama koje imaju policistične jajnike preporučuje se čaj od pola kašičice korena sladića prelivenog sa 150 ml kipuće vode. Ostavite poklopljeno pet minuta, procedite i pijte tri puta dnevno posle jela, četiri do šest nedelja.

Izvor:novosti.rs

PODELI