NaslovnaApotekaStiže revolucionarna PILULA koja UNIŠTAVA sve tipove čvrstih TUMORA u ranoj fazi!

Stiže revolucionarna PILULA koja UNIŠTAVA sve tipove čvrstih TUMORA u ranoj fazi!

Naučnici su stvorili “sveti gral”, lek za rak koji ubija sve oformljene ćelije tumora, dok ne nanosi štetu zdravim ćelijama.

Novi molekul – kodnog naziva AOH1996 – cilja na protein prisutan u većini karcinoma koji pomaže tumorima da rastu i razmnožavaju se u telu.

Značajno je zato što se ranije smatralo da je za ovaj protein – proliferirajući ćelijski nuklearni antigen (PCNA) – “nelekovit”.
Lek je testiran na 70 različitih ćelija raka u laboratoriji – uključujući i one izvedene iz raka dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića materice, kože i pluća – i bio je efikasan protiv svih njih.

Lek je rezultat dvadesetogodišnjeg istraživanja i razvoja bolnice Citi of Hope u Los Anđelesu, jednog od najvećih američkih centara za rak.

Lek je razvijen iz uverenja da će rak biti izlečiv u narednoj deceniji, a to je tvrdnja koju su izneli naučnici koji su izmislili Fajzerovu vakcinu protiv kovida.

Lečenje raka je takođe bio ključni cilj predsednika Džoa Bajdena – sa njegovom ponovnom operacijom Cancer Moonshot 2022. godine sa ciljem da smanji stopu smrtnosti od raka za polovinu u narednih 25 godina.

Nova terapija dolazi iz 20 godina istraživanja i razvoja i cilja na kancerogenu varijantu PCNA, proteina koji je u svom mutiranom obliku kritičan u replikaciji DNK i popravci svih tumora koji se šire, što pomaže raku da raste.

Tim je razvio molekul, AOH1996, koji cilja i ubija mutiranu PCNA. Čini se da tretman uništava sve čvrste tumore u pretkliničkim istraživanjima.

Dr Linda Malkas, profesorka na Odeljenju za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju Citi of Hopea i M.T. & B.A., profesork molekularne onkologije iz Ahmadinije, predvodi tim.

Ona je objasnila kako molekul selektivno remeti replikaciju DNK i popravku u ćelijama raka, ostavljajući zdrave ćelije netaknutim.

Rekla je: “Većina ciljanih terapija fokusira se na jedan put, koji omogućava lukavom raku da mutira i na kraju postane otporan. PCNA je poput glavnog čvorišta avio-terminala koji sadrži više kapija za avione. Podaci sugerišu da je PCNA jedinstveno izmenjen u ćelijama raka, a ova činjenica nam je omogućila da dizajniramo lek koji cilja samo na oblik PCNA u ćelijama raka. Naša pilula za ubijanje raka je poput snežne oluje koja zatvara ključno čvorište avio-kompanije, zatvarajući sve letove samo u avionima koji nose ćelije raka.”

Dr Malkas je rekao da su dosadašnji rezultati bili “obećavajući” jer molekul može da potisne rast tumora sam ili u kombinaciji sa drugim tretmanima raka “bez rezultovanja toksičnosti”.

Studija, objavljena u časopisu Cell Chemical Biologi, tvrdi da je AOH1996 bio efikasan u pretkliničkim istraživanjima u lečenju ćelija koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića materice, kože i pluća.

Istraživači su testirali AOH1996 u više od 70 ćelijskih linija raka i nekoliko normalnih kontrolnih ćelija.

Otkrili su da molekul selektivno ubija ćelije raka narušavajući normalan ćelijski reproduktivni ciklus.

U svom istraživanju otkrili su da sprečava ćelije sa oštećenom DNK da se podele i da naprave kopiju neispravne DNK, uzrokujući smrt ćelija raka, poznatu kao apoptoza, ali nije uništio zdrave matične ćelije.

Koautor studije, vanredni profesor za istraživanje, dr Long Gu, rekao je: “Niko nikada nije ciljao PCNA kao terapeutski lek jer se smatralo nelekovitim, ali je jasno da je Citi of Hope bio u stanju da razvije istraživački lek za izazovnu metu proteina. Otkrili smo da je PCNA jedan od potencijalnih uzroka povećane greške u replikaciji nukleinske kiseline u ćelijama raka. Sada kada znamo problematičnu oblast i možemo da je sprečimo, kopaćemo dublje da razumemo proces razvoja personalizovanijih, ciljanih lekova protiv raka.”

Eksperimenti su pokazali da je ispitivana pilula učinila ćelije raka podložnijim hemijskim agensima koji uzrokuju oštećenje DNK ili hromozoma, nagoveštavajući da bi AOH1996 mogao biti od pomoći u kombinovanim terapijama i novim hemoterapeuticima.

Kao sledeći korak, istraživači će nastojati da bolje razumeju mehanizam delovanja kako bi dodatno unapredili tekuće kliničko ispitivanje na ljudima.

Izvor: b92.net

Poslednji tekstovi