Simptomi raka jajnika: Bolovi u stomaku, karlici, leđima, umor…

3640

U Srbiji svake godine više od 800 žena oboli od raka jajnika, a 450 žena izgubi bitku protiv ove opake bolesti. Među najčešćim uzrocima su genetska predispozicija, uzrast, ali i preterana upotreba oralne kontracepcije. Zanemarujući sve prateće simptome, ženama se u 80 odsto slučajeva rak dijagnostifikuje tek kada on dostigne naprednu fazu. Rak jajnika je najteži oblik ove bolesti koji može da pogodi ženske reproduktivne organe. Za ovaj oblik raka dugo se smatralo da je tihi ubica jer nema simptome. Alarmantni znaci su bol u krstima i donjem stomaku u kombinaciji sa nadimanjem, problemima sa mokrenjem i pražnjenjem creva. Retko pogađa mlade žene, ali i to je moguće. Zato nikako ne ignorišite ove simptome.

Česti bolovi u leđima

Ukoliko ne patite od osteoporoze ili artritisa, onda ovi bolovi mogu biti ozbiljan simptom raka jajnika.

Bolovi u stomaku i karlici

Bol u stomaku i donjem delu leđa može biti posledica drugih bolesti ili kancera na nekom drugom organu, ali ako se ova kombinacija simptoma pojavljuje redovno i pritom postoji odstupanje od normalnog funkcionisanja organizma, treba se obratiti lekaru.

Neredovni ciklusi

Statistički, žene starije od 55 godina imaju visok rizik od raka jajnika. Međutim, to ne mora uvek da bude slučaj.

Rak može da se javi čak i kod mladih devojaka, koje još nisu dobile prvi ciklus.

Umor i prečesta iscrpljenost bez razloga

Nedostatak daha, mučnina i gubitak apetita, ekstremni umor mogu da budu ozbiljni znaci da se pacijentkinja nalazi u nekom stadijumu raka jajnika.

Bol prilikom polnog odnosa

Bol tokom seksa može biti još jedan jak pokazatelj da ste u ranom stadijumu raka jajnika.

To se odnosi na bolove i pritisak u području karlice, i potrebu za mokrenjem češće i hitno. Bez obzira na to da li je više ili manje bolno, najbolje je da se što pre konsultujete sa ginekologom.

Sitost

Dame, nemojte da se radujete ako vam je smanjen apetit. Ako posle jako male količine hrane osetite sitost, to je jedan od simptoma ove bolesti.

Izvor: superzena.b92

PODELI