Simptomi korona virus kod dece: Slični su gripu i respiratornim infekcijama, ali…

1657

Za roditelje je bitno da znaju da se deca, bez obzira na uzrast, mogu razboleti od korona virusa.  Takođe, bitno je znati da većina dece koja se zaraze obično ima slabe simptome, znatno slabije nego odrasli. Takođe, pojedini mališani zaraženi korona virusom uopšte nemaju simptome. 

 Veoma je bitno znati koja su obeležja zaražavanjem korona virusom. Ako primetite simptome na vreme možete sprečiti širenje bolesti. Izolacijom eventualno zaraženog deteta možemo smanjati ili skroz sprečiti širenje virusa u okviru porodice i okoline.

 Kolika je verovatnoća da se dete zarazi korna virusom

Iako se deca mogu zaraziti virusom procenat obolevanja je znatno manji nego kod odraslih osoba. Ne samo da deca manje obolevaju od kovida 19, već su im simptomi bolesti znatno blaži ako se inficiraju korona virusom.

Teške oblike bolesti deca imaju vrlo retko. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), među skoro 150.000 slučajeva korona virusa u Sjedinjenim Državama između 12. februara i 2. aprila, samo oko 2.500 njih, odnosno 1,7%, bili su deca. Slični podaci prijavljeni su u drugim zemljama, poput Kine i Italije. Stopa hospitalizacije za decu bila je znatno niža nego za odrasle.

Međutim, važno je na pomenuti da bez obzira na uzrast osobe sa hroničnim problemima i bolestima, poput dijabetesa tipa 2, imaju znatno veći procenat od komplikacija. Isto važi i za decu. Pored velikog rizika od korone kod dijabetičara, deca koja imaju urođene srčane bolesti, genetska stanja ili stanja koja utiču na nervni sistem ili metabolizam takođe su izložena većem riziku i težim stanjima korona virusa.

Bebe su nešto ugroženije od korona virusa, one su ugroženije čak iako su potpuno zdrave (bez hroničnih bolesti). Ipak, procenat obolele novorođenčadi i beba do godinu dana nije veliki,  ali se posebno apeluje na oprez.

Roditelji ne bi trebalo da bebu vode u zatvorene prostore i da dozvole da je dodiruju osobe koje nisu ukućani. Često pranje ruku bebe je veoma bitno.

Bebe su nešto osetljivije na korona virus verovatno zbog njihovog nezrelog imunološkog sistema i manjih disajnih puteva, zbog čega je veća verovatnoća da će razviti disajni problem sa respiratornim virusnom infekcijom.

Studija u kojoj je učestvovalo više od 2.100 mališana sa sumnjom ili potvrdom COVID-19 u Kini u periodu od kraja decembra do početka februara pokazala je da je nešto manje od 11% novorođenčadi imalo tešku ili kritičnu bolest. Poređenja radi, stopa teških ili kritičnih bolesti bila je oko 7% za decu uzrasta od jedne godine, 5, 4% za decu od 6 do 10 godina, 4% za one od 11 do 15 godina i 3% za 16 godina i starije.

Simptomi COVID-19 kod dece

I deca i odrasli imaju slične simptome COVID-19, s tim da su dečji simptomi blagi. Većina dece se oporavi u roku od jedne do dve nedelje. Ipak simptomi koji se mogu javiti veoma su slični gripu i drugim respiratornim infekcijama, a to su:

 Groznica/ tempeatura iznad 37,8

 Curenje iz nosa

 Kašalj

 Umor i gubitak apetita

 Bolovi u mišićima

 Povraćanje – ređe se javlja

 Proliv – ređe se javlja

 Ako vaše dete ima simptome korona virusa ili mislite da bi mogao imati COVID-19, pozovite pedijatra koji će vam dati najbolji savet. Ako dete ima temperaturu uputite se u kovid ambulantu u svom mestu. Držite dete kod kuće i dalje od drugih, koliko god je to moguće. Ako je moguće, neka vaše dete koristi zasebnu spavaću sobu i kupatilo od članova porodice.

Izvor:bebac.com

PODELI