Saveti za lepu i zdravu kosu tokom zime

1063

Nega kose zimi ima svoja pravila. Ako ste mislili da se kosa u hladnom periodu godine ne isušuje, jer nije direktno izložena suncu i visokim temperaturama – prevarili ste se. Tokom zime, kosu uglavnom ne ostavljamo da se osuši prirodno, pa češće upotrebljavamo fen. Osim toga, od vlažnog vazduha talasasta kosa se ukovrdžava, pa dame koje žele ravnu kosu, u ovo doba godine češće posežu za peglom. Evo nekoliko stvari  na  koje treba da činite za vašu kosu tokom hladnih dana.

  1. HIDRIRAJTE VLASI Za hidrataciju je najbolje koristiti specijalne preparate koje možete kupiti u marketima, ali i kod svog frizera, ukoliko se odlučite za kvalitetnu, profesionalnu kozmetiku za kosu. Preparate za hidrataciju najbolje je koristiti pre ili posle pranja kose, u zavisnosti od toga da li su u obliku pakovanja ili maske, ili pak u obliku seruma ili spreja koji se ne ispira.

  2. UMIRITE NAELEKTRISANU KOSU  Zbog suvog vazduha u zatvorenim prostorijama, kao i zbog nošenja kapa i šešira od sintetičkih materijala, kosa je zimi često naelektrisana. Ukoliko imate ovaj problem, obavezno koristite četku za kosu od prirodnih vlakana i potrudite se da nabavite kapu sa pamučnom postavom. Na tržištu danas postoje i šamponi namenjeni specijalno naelektrisanoj kosi, koji bi takođe mogli da vam pomognu.

  3. NAHRANITE KOŽU GLAVE MASLINOVIM ULJEM Zbog iritiranosti kože glave nošenjem kapa, zimi može da se stvara više peruti. Jedan od načina da pobedite ovaj dosadni problem, jeste i da nahranite kožu glave maslinovim uljem. Zagrejte dve kašike maslinovog ulja, pa ga tako toplog nanesite na koren vlasi. Utrljavajte ga laganom masažom u kožu. Ovo hranljivo ulje učiniće kožu glave zdravijom, ali će i vašim vlasima dati sjaj.

  4. NE ZABORAVITE NA UV ZRAKE O štetnom dejstvu sunčevih zraka zimi niko ni ne razmišlja. Međutim, ako idete na zimovanje, na većoj nadmorskoj visini, vaša kosa će, baš kao i koža biti i te kako izložena UV zracima. Kao što ćete koristiti kremu za zaštitu kože od sunca, tako ne smete zaboraviti ni sprej sa UV zaštitom za vlasi.

  5. DRŽITE SE ZLATNIH PRAVILA Neka pravila nege važe uvek – u bilo koje doba godine. Jedno od njih je svakako i pravilo šišanja krajeva na tri meseca. Dakle, ne čekajte da vam se vlasi rascvetaju, nego redovno posećujte svog frizera. Takođe, redovno koristite pakovanja za kosu, a ukoliko imate tanke vlasi koje se lako mrse, obavezno birajte regenerator za lakše raščešljavanje, kako ne biste kidali vlasi.

Izvor: frizerski-salon.rs

PODELI