Saveti dermatologa da vam koža bude nežna i zdrava uprkos hladnom vremenu

959

Odabrali smo najbolje savete profesionalaca koji će vam pomoći da vam koža ostane nežna i zdrava uprkos hladnom vremenu.

Profi savet br. 1 Povećajte vlažnost vazduha

Ne, ne mislimo da bi trebalo da prizivate kišu i podsetite se dodolskih pesama sa časova muzičkog iz drugog razreda osnovne. Ali želimo da vas podsetimo da je koža ta koja reguliše količinu vode u našem telu. Zato kada je vazduh suv, a temperature napolju i u zagrejanim prostorijama se drastično razlikuju, koža gubi mnogo više vode nego obično. Tada nastupa dehidratacija, a koža postaje suva i gruba na dodir.

Rešenje leži u dvostrukom pristupu: spolja i iznutra. Spolja, koristite ovlaživače vazduha u sobama u kojima provodite najviše vremena – u kancelariji, spavaćoj i dnevnoj sobi (ili jednostavno postavite čanak sa vodom na grejno telo). Iznutra – pijte više vode. Neka vam cilj budu čaša ili dve više nego obično svakoga dana.

Profi savet br. 2 Nežno čišćenje…

Suva koža koja je izložena hladnoći izuzetno je osetljiva. Zato čistite kožu nežnim sredstvima – umesto mirišljavih gelova za tuširanje i kupki, koristite nežne emulzije ili pene za tuširanje koje neće skinuti površinske masnoće sa kože.

Profi savet br. 3 …i još nežniji piling

Važno je redovno skidati mrtve ćelije kože, ali budite pažljivi sa pilingom. U ovom periodu koža je sklona pucanju, pa agresivan piling može pogoršati problem i oštetiti kožu. Izaberite nežan piling sa vrlo sitnim česticama koje neće stvarati osećaj grebanja po koži, i ne preterujte – jednom nedeljno je sasvim dovoljno. Čak i lufa rukavice mogu biti preterano grube za kožu tela, pa ih barem u ovom periodu ostavite po strani.

Profi savet br. 4 Tuš umesto kupke

Znamo koliko će vam ovo teško pasti – ko još ne voli da uskoči u toplu kupku nakon napornog dana?! Nažalost, vruća voda isušuje kožu, pa vam savetujemo da izbegavate dugotrajno tuširanje i tople kupke. Ako baš ne možete da im odolite, onda ne preskačite sledeći korak, a to je mazanje bogatog losiona ili krema. Čim izađete iz tuša, namažite čitavo telo, ruke i lice dok je koža još uvek blago vlažna i zagrejana.

Profi savet br. 5 Pojačajte režim nege

Zima zahteva tešku artiljeriju – lagane teksture krajem jeseni bi trebalo zameniti težim, masnijim proizvodima koji će sprečiti gubitak vode iz kože. Losioni, kremovi, puteri i ulja za kožu sa sastojcima koji obnavljaju barijeru (kao što su urea, laktati, hijaluronska kiselina, itd.) odličan su izbor za negu tela. Isto važi i za kožu lica, samo obratite pažnju da proizvod ne sadrži komedogene sastojke koji vam mogu izazvati bubuljice. Ulja koja naročito prijaju koži u ovom periodu su arganovo, ulje žutog noćurka, kao i ši puter.

Naročito je važno da odaberete hranljive proizvode koje ćete naneti na kožu pre odlaska na spavanje. Tada je idealno vreme da negujete i one često zaboravljene delove tela, kao što su ruke, stopala i laktovi. Jednostavno rešenje za ove delove tela jeste vazelin, idealan partner za hladne dane. Nanesite malu količinu vazelina na suve delove kože pre odlaska na spavanje i probudićete se sa nežnom i negovanom kožom.

Izvor: crystalderma.rs

PODELI