NaslovnaLekariSaveti lekaraSavet KARDIOLOGA: Krvni pritisak zavisi od položaja u kome spavate!

Savet KARDIOLOGA: Krvni pritisak zavisi od položaja u kome spavate!

Lečenje hipertenzije umnogome zavisi od toga u kom položaju spavate

Loš san i visok krvni pritisak su povezani. Kvalitetan noćni odmor je najvažniji aspekt u prevenciji i lečenju hipertenzije, a lekari su otkrili i da on umnogome zavisi od toga u kom položaju spavate.

Kardiolog dr Trupti Gilada kaže da bi osobe koje pate od visokog pritiska trebalo da spavaju 6-8 sati tokom noći u dobro provetrenoj, tihoj prostoriji. Takođe, trebalo bi da izbegavaju kofein ili alkohol kasno tokom dana, digitalno svetlo, dnevne dremke, kao i stres.

” Spavanje na levoj strani je najbolja pozicija za osobu koja boluju od HIPERTENZIJE, jer se time oslobađa preterani pritisak na krvne sudove, što pomaže krvi da lakše i sa manjim otporom završi svoje cirkulisanje”, kaže doktorka.

Spavanje na levoj strani je posebno važno za trudnice sa hipertenzijom. Beba koja raste vrši pritisak na unutrašnje organe i može da izazove probleme sa cirkulacijom. Činjenica je da se krvi, kada cirkuliše kroz telo, na kraju vraća u srce na desnoj strani. A kada spavate na desnoj strani, vršite pritisak na krvne sudove odgovorne za transport krvi do srca.

Dr Rakeš Radžpurot potvrđuje da su loš san I visoki krvni pritisak međusobno povezani.

“Nedostatak ili loš san povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Vodite računa da se dobro odmorite jer je to važno za održavanje optimalnog zdravlja srca.

Po rečima lekara, spavanje na levoj strani je najbolji položaj za visok krvni pritisak, jer smanjuje pritisak na krvne sudove koji vraćaju krv u srce. Ovi sudovi se nalaze na desnoj strani tela i može doći do usporavanja cirkulacije ako dugo spavate na desnoj strani.

Izvor: alo.rs

Poslednji tekstovi