NaslovnaBiljeČajne mešavineSamo jedna šolja čaja smanjuje rizik od dijabetesa i određenih vrsta raka

Samo jedna šolja čaja smanjuje rizik od dijabetesa i određenih vrsta raka

Prirodni biljni čajevi, bez veštačkih aroma i zaslađivača, pravi su izbor pića za ljude koji boluju od dijabetesa. Mogu se piti rashlađeni ili vrući, a obezbediće, što je posebno važno, dovoljno tečnosti telu, kako koncentracije šećera ne bi bile previsoke. Smatra se da su biljni čajevi riznica antioksidansa i da sprečavaju upalne procese koji često pogađaju osobe s dijabetesom.

Nova istraživanje je pokazalo da ljudi koji redovno konzumiraju čaj imaju znatno manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, za čak 28 odsto, prenosi Mirror.

Prema objašnjenju kineskih naučnika koji su sproveli pomenuto istraživanje, ovaj zdrav napitak povećava izlučivanje glukoze u urinu, poboljšava insulinsku rezistenciju, a time i kontrolu šećera u krvi.

„Naši nalazi ukazuju na zaštitne efekte redovnog pijenja čaja na regulaciju šećera u krvi. Značajne zdravstvene prednosti ovog napitka, uključujući smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, prijavljene su u nekoliko istraživanja u proteklih nekoliko godina“, objasnio je Tongdži Vu, jedan od vodećih autora istraživanja.

Osim toga, to nisu jedine prednosti redovne konzumacije čaja. Prema dosadašnjim podacima, smanjuje rizik od određenih vrsta raka, poboljšava zdravlje i stanje kože, jača zube, smanjuje rizik od oboljenja srca i krvotoka, štiti od pojave demencije, pre svega Alchajmerovu bolest, prenosi index.hr.

 

 

 

 

Poslednji tekstovi