Rusomača za zdravu matericu

9491

Materica spada u reproduktivne organe žene. Smeštena je  između mokraćnog mehura i završnog dela debelog creva. Telo materice je dužine oko 4.5 cm, a vrat iznosi 3.5 cm, obično  je teška od 40 do 50 grama i velika je otprilike kao kokošije jaje. Tokom trudnoće njena težina se postepeno povećava i zna da dosegne i do kilogram.

 Njena uloga je prihavatanje i održavanje razvoja ploda u toku trudnoće. Ima oblik naopako okrenute kruške, na jednom kraju se nalazi grlić ili vrat materice čiji otvor je u vagini i on čini donju trećinu materice.

Manjim delom građena je od mišića, a većim delom od vezivnog tkiva. U sredini cerviksa je kanal, obložen sluznicom koja je tanja od sluznice tela materice i sadrži brojne žlezde, koje izlučuju sluz koja se menja tokom ciklusa. Na druga dva kraja materice su vezani jajovodi . Na kraju svakog jajovoda nalazi se po jedan jajnik.

Delimično ili potpuno ispadanje materice spada u najveće spoljašnje poremećaje statike genitalnih organa. Kod ove pojave skoro svi polni organi, zajedno sa mokraćnom bešikom, uretrom, ureterima i rektumom napuštaju svoj normalan položaj u maloj karlici i spuštaju se manje ili više prema vaginalnom izlazu, a često i izvan njega, sve u zavisnosti od stepena oštećenja.

lekovita biljka rusomača, u narodu se još zove hoću-neću ili pastirska torbica ,  ima čudesnu moć da zaustavlja krvarenja, pa je zbog toga omiljen narodni lek protiv menstrualnih odliva, krvi u mokraći, ali i za jačanje materice .

Kada se pomeša sa virkom i hajdučkom travom rusomača je najbolji lek za sve žene koje imaju problem sa ispadanjem materice koja  je sve češća pojava posebno kod žena u srednjim godinama. Može se javiti kao posledice slabljenja tonusa mišića. Rusomača jača mišićno tkivo materice pa se čaj od ove biljke preporučuje i nakon porođaja.

Čajna mešavina protiv ispadanja materice :

  • rusomača 100g

  • virak  100g

  • hajdučica 100g

Sve biljke pomešati pa 4 supene kašike preliti sa 750ml ključale vode, promešati i poklopiti. Ostavite da odstoji 45 minuta. Procedite i popijte u toku dana.

Nikad nemojte primenjivati recepte koje ste procitali ili culi a da se ne konsultujete sa strucnim, skolovanim, licem jer je svaka osoba prica za sebe I zahteva poseban pristup i terapiju.

Fitoterapeut Slobodan Tešić
063 8312930
http://www.radost-radjanja.com/

PODELI