Robert De Niro: Osećam se kao Srbin

10989

 Malo je poznato i da je velika holivudski glumac Robert De Niro veliki ljubitelj naše zemlje, za koju ga vezuje i nekoliko zanimljivih priča.

U svojim intervjuima neretko je pričao da se emotivno i moralno već dugo lično oseća kao Srbin, a želja mu je da snimi istorijski film o Srbiji. Još kao student Robert de Niro je putovao po Srbiji i proveo nekoliko nezaboravnih dana sa seljacima. Ćerku je nazvao Drina i zbog toga jer mu je supruga u vreme trudnoće čitala roman “Na Drini ćuprija”.

De Niro je još 1967. godine kao autostoper posetio tadašnju Jugoslaviju, a na izlasku iz Niša zaustavio je seljaka iz Čokota, Radovana Đokića. Jedan Nišlija prevodio je meštaninu ono što je De Niro pričao, te se ispostavilo da mladi, tada još nepoznati stranac, traži prenoćište.

Đokić ga je smestio u svoj automobil i srdačno ga ugostio u svojoj kući, u kojoj je glumac i prenoćio. Sutradan su ga ispratili na put spakovavši mu pogaču i sir kako ne bi ostao gladan.

Godinu dana kasnije, leta 1968. u Čokotu se pojavio automobil marke “Folksvagen” sa nemačkim registarskim oznakama. Ispostavilo se da je za volanom bio niko drugi do isti momak koji je u mesto došao prošle godine. Ovog puta je ostao tri dana, a zajedno sa svojim domaćinom brao je paradajz, vozio povrće na nišku pijacu i zajedno sa njim prodavao.

Iz Čokota je krenuo za Grčku, ali je na benzinskoj pumpi između Niša i Leskovca primio autostopera koji mu je ukrao novčanik. Zbog toga se vratio, a Đokić mu je dao novac za put, zbog čega mu je Robert u znak zahvalnosti ponudio kameru, što je meštanin odbio.

Od tada je prošlo mnogo godina. Đokići iz Čokota videli su Roberta na filmskom platnu i shvatili da su zapravo u gostima imali veliku zvezdu.

U međuvremenu je De Niro pročitao roman “Na Drini ćuprija”, te ćerki dao ime Drina. Mediji pišu i da je često angažovao dadilje iz Srbije, a godinama je za njega u obezbeđenju radio čovek koji je takođe Srbin.

 “Pitaju me zašto volim Srbe? Ko zna, možda imam neke pretke iz Srbije, pa zbog toga”, rekao je jednom prilikom slavni glumac De Niro.

U razgovoru za britanske medije, De Niro je izjavio da je najveća nepravda učinjena Srbima od strane Evrope, ali i celog sveta, kada je odlučeno 1999. da se bombarduje ova mala zemlja.

Robert de Niro je veliki navijač najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Izvor: Mondo

PODELI