Reumatoidni artritis i narodna medicina

3725

Kako hrana utiče na reumatoidni artritis

Ishara može da utiče na reumatoidni artritis bar na dva načina. Neki sastojci hrane, pogotovu masti, mogu da u organizmu utiču na funkcionisanje agenasa koji utiču na zapaljenje, bol i druge simptome artritisa. Reumatoidni artritis kod nekih osoba može biti preterana alegijska reakcija na neke namirnice. U jednom slučaju simptomi bi se mogli ublažiti uzimanjem namirnica koje deluju kao sredstva protiv bolova, otoka, malaksalosti i ukočenosti kod artritisa. U drugom slučaju izbegavanjem nekih namirnica bi se moglo postići trajno izlečenje.

Nije poznato zašto su neke osobe podložne artritisu izazvanog hranom. Po jednoj teoriji njihova creva su “propustljiva” za antigene iz hrane, pokretače alergije. Po drugoj bakterije iz hrane se hrane pojedinim namirnicama i stvaraju toksine koji izazivaju simptome bolesti.

Mleko i artritis

Ima mnogo dokaza da mlečni proizvodi kod nekih osoba podstiču artritis. Kod nekih bolesnika, pogotovu kod žena, artritis je povezan sa nepodnošenjem laktoze. Primećeno se da neke žene sa reumatoidnim artritisom nemaju dovoljno laktaze, enzima koji učestvuje u varenju mlečnog šećera, laktoze.
Zato ako imate artritis, možete da sprovedete jednostavan i brz test. Prestanite nedelju dana da jedete mleko i mlečne proizvode, da biste videli da li su simptomi bolesti slabiji. Ako se za par dana simptomi ublaže, a sa ponovnim uvođenjem mleka u ishranu pojačaju, znači da je vaš artritis povezan sa konzumiranjem mleka.

Meso i životinjske masti

Kod mnogih osoba obolelih od reumatoidnog artritisa meso i masnoće iz njega znatno pogoršavaju tegobe. Meso sadrži vrstu masti koja stimuliše stvaranje zapaljenjskih agenasa u organizmu. Kod nekih bolesnika, zbog individualne osetljivosti, verovatno nasledne, meso može da dovede do reakcije koja izaziova artritis.
Mesne prerađevine, kao slanina, šunka i viršle, sadrže konzervanse i druge hemijske supstance, koje kod nekih osoba pokreću artritične reakcije. To samo pojačava inflamatorna svojstva masti iz mesa.

Mnogima je poboljšanje donela Dongova dijeta, nazvana po Dr Dong (Collin H. Dong) iz San Franciska. Promovisana 1973. godine bestselerom “Kuvar za obolele od artritisa”, Dongova dijeta zabranjuje meso, ali i paradajz, mlečne proizvode, biber, alkohol, ljute začine i hemijske aditive, naročito mononatrijum glutaminat (sastojak suhomesnatih proizvoda). Po nekim podacima devet od deset osoba se bolje osećaju ako ne jedu meso. Kod mnogih bolesnika vegetarijanska ishrana donosi znatno ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa.

Još neki krivci za artritis

Masne kiseline omega – 6, kojih ima u kukuruznom i suncokretovom ulju i margarinima napravljenim od tih ulja, utiču na biohemijske reakcije u ćelijama podstičući stvaranje supstanci koje pokreću zapaljenje. Zato bi u ishrani obolelih od reumatoidnog artritisa, ali i drugih hroničnih inflamatornih bolesti, trebalo da se koristi maslinovo, kanola i laneno ulje.
Kod nekih osoba zapaljenjski proces u zglobovima može da pokrene pšenica ili kukuruz. Još neke namirnice, za koje postoje podaci da su kod jednog broja obolelih pokretale simptome artritisa, su paradajz, beli krompir, plavi patlidžan i paprika.

Sve ove namirnice ne podstiču kod svih obolelih simptome artritisa. To je individualno. Možete i sami bez nadzora lekara da isključite iz ishrane pšenicu, kukuruz, meso i mleko ili neku drugu namirnicu na koju sumnjate. Sačekajte bar sedam dana da vidite da li se simptomi smanjuju. Zatim uvodite jednu po jednu namirnicu. Ako se simptomi ponovo jave, možda tu namirnicu ne bi trebalo da jedete.

Antizapaljenjsko dejstvo đumbira

Đumbir deluje kao nesteroidni antireumatici. On sprečava stvaranje prostaglandina i ostalih zapaljenjskih supstanci, takozvanih leukotrijena. Osim toga on deluje antioksidantno i razgrađuje kiseline koje se stvaraju u toku zapaljenja u sinovijalnoj tečnosti zglobova. Tim svojim dejstvima smanjuje bolove, otoke i jutarnju ukočenost. Potrebno je uzimati đumbir tri puta dnevno po 5 grama svežeg ili pola grama sušenog. Đumbir se dodaje hrani ili se pije razmućen u vodi, da ne bi oštetio sluzokožu želica. U toj dozi ne izaziva nikakve neželjene efekte.

Jedite morske ribe

Ribe bogate masnim kiselinama omega – 3, skuša, tunj, haringa, sardine i losos mogu mnogo pomoći kod reumatoidnog artritisa. Ove masne morske ribe sadrže ulja koja deluju antizapaljenjski. Ova ulja za 40 do 55% smanjuju oslobađanje citokina, koji doprinose oštećenju zglobova kod artritisa.

U jednoj studiji Dr Kremera korišćeno je riblje ulje i ustanovljeno da dovodi do smanjenja stvaranja zapaljenjske supstance leukotrijena, odgovornog za simptome artritisa. Da bi se osetilo poboljšanje potrebno je uzimanje ribljeg ulja mesec dana. Posle toga što se duže uzima stanje je sve bolje. Dnevna količina ribljeg ulja korišćenog u studiji odgovara unosu 200 grama lososa ili dve konzerve sardine ili 100grama haringe. Međutim, ako ove ribe pržite na suncokretovom ili kukuruznom ulju poništićete njihov pozitivan efekat.

Probajte sa belim lukom

Tokom ispitivanja uticaja belog luka na koronarnu bolest, lekari u Indiji su primetili da se osobama koje su uzimale beli luk često smanjivao bol u zglobovima, naročito kod onih sa artritisom. Za vreme ispitivanja učesnici su svakodnevno uzimali dva do tri sirova ili kuvana čena belog luka. Poznato je da beli luk deluje na prostaglandine, ali njegov efekat na obolele od artritisa nije posebno istraživan.

PODELI