Repa: Borac protiv raka, snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih obolenja (recepti)

6756

Repa je veoma rasprostranjeno povrće u Evropi i ljudi je koriste još od predistorijskog doba. Često se svrstava među korenaste biljke poput peršuna, celera, krompira, ali ona je u stvari deo porodice kupusarki i baš kao i njeno rodbinsko povrće brokoli ili prokelj prebogata je nutrijentima, a veoma siromašna kalorijama što je uglavnom savršena kombinacija.

Pored korena, jestivo je lišće repe i donosi mnoge zdravstvene beneficije. Mi vam danas detaljnije govorimo o lekovitim svojstvima okrugle repe, obično bele kremaste boje sa ljubičastim vrhom koji uzrokuje izloženost suncu.

Nutritivne vrednosti repe. Jedna repa srednje veličine od oko 122 grama sadrži svega 34 kalorije, 0 grama masti, 8 g ugljenih hidrata i 1 gram proteina što je čini povrćem pogodnim za sve dijetalne programe.

Samo jedna repa dnevno obezbediće vam 54 odsto dnevnih potreba vitamina C, 8 % mangana, 7 % kalijuma i 5 % vitamina B 6, folata i bakra.

Lekovita svojstva

Konzumiranjem povrća poput repe smanjujemo rizik od gojaznosti, dijabetsa, srčanih obolenja i poboljšavamo opšte zdravlje organizma.

Lečenje divertikuloze. Dijete bogate vlaknima dokazano su veoma efikasne u lečenju divertikuloza, jer apsorbju vodu u debelo crevo što ublažava upalu i poboljšava rad creva. Ako je vaša ishrana bogata voćem i povrćem time smanjuejete pritisak i upale u debelom crevu. Jedna šolja kuvane repe obezbeđuje vam 4 g vlakana.

Snižava povišen krvni pritisak. Repa sadrži supstance koje se zovu dijetalni nitrati koje donose mnogobrojne beneficije po kardiovaskularni sisitem, uključujući snižavanje krvnog pritiska. Pored toga, repa sadrži i kalijum za koji je poznato da snižava krvni pritisak jer otpušta natrijum iz organizma i podstiče širenje arterija.

Borac protiv raka. Još 80-ih godina je objavljena studija u kojoj se govori da se konzumacijom kupusarki poput repe, karfiola i kupusa smanjuju šanse od kancerogenih obolenja. Nešto skorija istraživanja su otkrila da je za to zaslužna komponenta sulforafan koja kupusarkama daje pomalo gorkast ukus.

Obećavajuće rezultate pokazala je i studija koja je testirala sulforafan na više vrsta kancerogenih obolenja kao što su melanom, rak prostate, pankerasa i štitne železde. Veruje se da bi u budućnosti sulforafan mogao biti satavni deo lekova protiv kancera.

Mršavljenje, detoksikacija, poboljšanje probave. Pošto je veoma bogata vlaknima repa je savršeno povrće kad su u pitanju dijete, detoksikacija i poboljšanje probave. Repa vam sa velikom koncentracijom vlakana donosi osećaj sitosti uz mali broj kalorija jer vlakna dokazano stabilišu nivo šećera u krvi i sprečavaju žudnju za hranom.

Vlakna koja sadrži repa takođe sprečavaju zatvor i poboljašavaju rad digestivnog trakta, reguliše rad creva i odstranjuje toksine putem stolice i žuči. Najnovija istraživanja potvrđuju da dijetalna vlakna igraju veoma važnu ulogu za jačanje imuniteta, ublažavanju upala i bolesti povezanih sa upala kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabets, gojaznost i rak.

Kako da uvrstite repu u ishranu

Kad kupujete repu obavezno birajte one manje, ali poprilično teške za svoju veličinu. Ukus treba da bude blag i pomalo slatkast kod mlade repe, jer kako sve više sazreva ukus postaje gorak i pomalo drvenast. Obratite pažnju i na lišće koje treba da bude sveže i svetlozelene boje.

Repu čuvajte na hladnom i mračnom mestu baš kao i krompir, a pre upotrebe je dobro operite i ogulite. Repa se može jesti u sirovom i kuvanom obliku, ali mnogi tvrde da pečena repa ima najboji ukus.

RECEPTI

Salata sa repom

Sastojci:

 • bela repa – 1 komad

 • majonez – 4 kašika

 • sirće – 1 kašika

 • ulje – 2 kašike

 • kiselo mleko – 2 kašike

 • so

Priprema

Repa se očisti i oljušti, opere se i narenda u duboku posudu. Preliva se sirćetom i uljem, pri čemu se soli pre toga. Pripremamo smesu od majoneza i kiselog mleka. Dobijenom smesom prelivamo salatu i dobro promešamo.

Karpačo od bele repe

Sastojci:

 • bela repa – 1 komad, srednje veličine

 • beli luk – 1 – 2 čena

 • sirće – oko 150 ml, jabukovo

 • maslinovo ulje – 50 – 60 ml + za posipanje gotovog predjela

 • so – 3 prstohvata

 • so – za posipanje, u ljuspicama

 • aleva paprika – za posipanje

 • čeri paradajz – za dekoraciju

Priprema

Oljuštite repu i isecite je na fine krugove kao za karpačo. Stavite krugove u posudu sa vodom i malo soli na jedan sat – tako će nestati ljutina iz repe. Ocedite iz ako je repa još uvek ljuta nemojte se brinuti, prilikom sledećeg procesa će sasvim nestati. Isecite beli luk na krugove i rasporedite ili stavite između krišaka oceđene repe. Pokrijte smesom od sirćeta, maslinovog ulja i tri prstohvata soli, uvijte u providnu streč foliju. Ostavite u frižider na nekoliko sati (ponekad ostavim i celu noć). Prilikom serviranja karpača ocedite i poređajte bele kruugove repe na široki tanjir u jednom sloju. Odozgo stavite malo belog luka i pospite maslinovim uljem. Na kraju pospite krupnom solju, prethodno pomešanom sa malo aleve paprike. (Da bi se aleva paprika za so i da bi dekoracija bila lepša, pomešajte ih vlažnim prstima).

ordinacija.tv

Izvor:lifepressmagazin.com/

PODELI