NaslovnaLekariAlternativaRecepti za čajeve koji regulisu menstruaciju

Recepti za čajeve koji regulisu menstruaciju

Poremećaji menstrualnog ciklusa mogu da budu simptom zdravstvenog problema koji izaziva neplodnost, a mogu da budu i glavni razlog izostanka trudnoće. njihova urednost važan su deo reproduktivnog zdravlja žene. Na njih posebnu pažnju treba da obrate žene koje planiraju proširenje porodice, ili ne uspevaju neko vreme da zatrudne.  Poremećaj menstrualnog ciklusa znači da nešto sa organizmom nije u redu. Zato je potrebno sprovesti opsežne mere da se telo što više vrati u ravnotežu.

Tablete za kontracepciju i neredovna menstruacija ponekad idu zajedno. Potrebno je vreme dok se vaše telo navikne na novi nivo hormona koji se reguliše hormonskom kontracepcijom. dijeta ili nagli gubitak kao i porast kilograma može, takođe, da utiče na vaše hormone. Žene sa anoreksijom ili bulimijom često nemaju menstruaciju ili je imaju neredovno.  stres je česti uzrok neredovne menstruacije. Ako ste umorne, zabrinute ili uznemirene to može izazvati disbalans vaših hormona.

Kod poremećaja menstruacije, preporučuju se sledeći čajevi od lekovitog bilja:

40 g cvetova zove,
40 g kantariona,
40 g hajdučke trave,
40 g matičnjaka,
20 g listova kupine,
20 g listova i cvetova majčine dušice.

Priprema: Trave promešati. U 1 l proključale vode staviti 10 g mešavine i kuvajte poklopljeno 1 minut na laganoj vatri. Kad se čaj ohladi, procediti u flašu i popiti dnevno 1 litar i to po 1 dl u jednakim vremenskim razmacima.
Ovaj čaj za regulisanje menstruacije možete zasladiti medom .

Da regulisete menstruaciju mozete piti 2 do 3 šolje čaja od RUSOMAČA i to 8 do 10 dana pre menstruacije, ili dnevno pijte 3 šolje čaja od STOLISNIKA – kod ovog caja obavezno je da prvu solju popijete ujutru na prazan stomak.  Mozete piti dnevno i po tri šolje čaja od kamilice koja pomaže kod neredovne i izostanka menstruacije I ublažava menstrualne grčeve.  -za neredovne menstruacije  mozete dnevno piti 2 do 3 šolje čaja majčine dušice . Od cvetova i stabljika majčine dušice možete napraviti i jastuk te ga staviti na područje jajnika i materice. Smetnje će nestati.

Peršun je dobar za regulisanje neredovne menstruacije. U ovu svrhu najbolje je svakodnevno ga uzimati sirovog tako što ćete ga dodavati u jela. Kada ga fino iseckate, možete ga koristiti u svim salatama možete ga i dodati kao sastojak u neki od zdravih zelenih šejkova. Ovi šejkovi su odlični za jetru, organ koji je, kako tvrdi tradicionalna kineska medicina, direktno povezan sa menstruacijom jer deluje na pročišćavanje krvi. Ovo je dodatni razlog da vodimo više računa o jetri, jer na taj način regulišemo i menstrualni ciklus.

Fitoterapeut Slobodan Tešić
063 8312930
http://www.radost-radjanja.com/

 

Poslednji tekstovi