NaslovnaBiljeLekovito biljeRecept za čaj od BOSILJKA koji efikasno rešava sve vrste glavobolja

Recept za čaj od BOSILJKA koji efikasno rešava sve vrste glavobolja

Već nekoliko hiljada godina ljudi širom planete koriste lekovitost bosiljka, koju ova biljka duguje maloj količini esencijalnog ulja. No, uprkos tome ono veoma intenzivno miriše (ulje sadrži estragol, cineol metilkalvikol, tinol lineol, kamfor). Pored toga bosiljak sadrži i jedan glikozid i nešto malo tanina.

Za glavobolju u potiljačnom delu glave najbolje je bosiljak kombinovati sa istom količinom kamilice

Čaj od bosijka je vrlo prijatnog ukusa i mirisa. Veoma je važno pravilno ga pripremiti. Pustite šolju vode da proključa, skinite sa šporeta, pa dodajte šaku svežeg bosiljka ili punu supenu kašiku suvog, promešajte, obavezno poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i uživajte.

Ovako pripremljen čaj je odlično sredstvo protiv nervoze i anksioznosti, pomaže varenje i sprečava grčeve u stomaku. U kombinaciji sa hajdučicom i virkom bosiljak je dobar lek protiv bolnih menstruacija. Pomešan sa jednakim količinama nane i matičnjaka, bosiljak je odličan lek za prehlađen stomak i bolove u želudcu izazvane stresom i nerviranjem.

Bosiljak je odličan lek za glavobolju i migrenu. Ako je u pitanju glavobolja izazvana upalom sinusa najbolje je piti čist čaj od bosiljka. Za glavobolju u potiljačnom delu glave najbolje je bosiljak kombinovati sa istom količinom kamilice. Kada je migrena u pitanju najbolji rezultati postižu se čajem od jednakih delova bosiljka i lopuha. Obloge od hladnog infiza bosiljka pomažu kod svih vrsta glavobolje.

Bosiljka blagotvorno utiče i na organe za mokrenje. Protiv upale bubrega treba piti čaj od mešavine jednakih delova bosiljka, sitnice i zlatnice.

Zahvaljujući antiseptičnom esencijalnom ulju bosiljak je dobar lek za respiratorne infekcije, posebno ako su praćene visokom temperaturom. U tom slučaju meša se sa majčinom dušicom, anisom i zovom.

Kreme i sprejevi sa ekstraktom bosiljka su efikasni repelenti – teraju insekte. Ako vas ujede komarac ili pauk mesto ujeda dobro je istraljajte smrvljenim listom bosiljka. Pomešan sa pelinom, bosiljak je odličan lek protiv crevnih parazita.

Veoma je i cenjena začinska biljka. Đenovljani od svežeg bosiljka, maslinovog ulja, belog luka, pinjola i parmezana prave čuveni pesto đenoveze, sos u kom su u potpunosti sačuvani lekoviti sastojci. Naravno ovo važi za sveže pripremljen sos u kom nema veštačkih hemijskih dodataka.

Recepti

Protiv stresnih glavobolja

Sastojci:

100 g bosiljka (Ocimum basilicum)

150 g matičnjaka (Melissa officinalis)

50 g gloga (Crataegus oxyachantha)

Priprema: Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Procediti i popiti po želji blago zaslađeno medom.

Protiv migrene

Sastojci:

100 g bosiljka (Ocimum basilicum)

100 g lopuha (Petasites sinenis)

Priprema: Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 20 minuta. Procediti i popiti po želji blago zaslađeno medom.

Protiv nazeba i prehlada

Sastojci:

100 g bosiljka (Ocimum basilicum)

100 g majčine dušice (Thymus serpyllum)

100 g zove (Sambucus nigra)

Priprema: Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Procediti i popiti po želji blago zaslađeno medom. Piti tri šolje na dan. Koristiti i tinkturu ehinacee 20 kapi ujutro i uveče.

Autor: Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar

Izvor: zena.blic.rs

Poslednji tekstovi