Pupoljci crne topole: Za lečenje rana, ispucalih usana i bradavica dojki, reumatskih bolova, gihta, izbacivanje šlajma

958

U martu beru se sočni, vrlo lepljivi, još zatvoreni, mirisni i sjajni pupoljci crne topole (Populus nigra). U parkovima su uveliko primećeni, a slično je i u regionu, gde god ima topola.

Osušeni sadrže smolasta jedinjenja, etarsko ulje, manitol, vosak, tanine, salicin, jabučnu i galnu kiselinu. Koristi se za za lečenje rana, ispucalih usana i bradavica dojki, kao i protiv reumatskih bolova, za lečenje gihta, izbacivanje šlajma.

– Crna topola je listopadno drvo koje obično naseljava obalu uz velike reke u umerenoj klimatskoj zoni Evrope i Azije, uključujući i našu zemlju – govori za „Bilje i zdravlje” prof.dr Tatjana Kundaković, sa katedre za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Zajedno sa belom topolom (Populus alba L.) svrstava se danas u ugrožene biljne vrste na području cele Evrope.

Naša sagovornica kaže da medicinsku primenu drvo crne topole ima zahvaljujući osušenoj kori, listovima i lisnim pupoljcima zbog prisutnih glikozida i produkata salicilne kiseline. U njenoj kori i listovima nalaze se kao glavne komponente salikortin i salicin, dok su u populjcima prisutni salicin i populin. Osim toga, značajni su i flavonoidi, a u pupoljcima ima i etarskog ulja.

Lekoviti proizvodi na bazi kore i listova crne topole pokazuju antizapaljensko dejstvo, ublažavaju bol, eliminišu bakterije i dovode do opuštanja glatkih mišića, dok pupoljci, osim navedenih efekata utiču i na ubrzavanje zarastanja rana.
Profesorka Kundaković kaže da se primena pupoljaka lista crne topole može preporučiti i kod hemoroida i za bolje zarastanje površinskih rana, promrzlina i opekotina od sunca, iako za ovakvu primenu nema dovoljno naučnih dokaza. Obično se pupoljci crne topole u vidu ekstrakata nalaze u sastavu polučvrstih proizvoda koji se nanose na kožu i koji sadrže oko 20 do 30 odsto ove biljne droge. Preporučena dnevna doza za spoljašnju primenu je pet grama.

Oprez

S obzirom na to da pupoljci crne topole sadrže derivate salicilne kiseline, ne smeju se koristiti u slučaju poznate preosetljivosti na samu drogu ili salicilate. Takođe, oni koji su preosetljivi na propolis i peruanski balzam ne smeju da koriste proizvode sa pupoljcima topole.

Oterajte grip

– 10 g pupoljaka crne topole
– 10 g vrbove kore
– 40 g listova pitome nane
– 40 g listova ribizle
Kašiku mešavine prelijte sa četiri decilitra ključale vode i odmah poklopite. Čim se čaj malo prohladi, procedite i pijte što topliji.

Balzam za kožu

– 8 g sušenih pupoljaka crne topole
– 40 g sala
Salo se kuva na tihoj vatri i kada se rastopi dodaju se osušeni pupoljci crne topole i dalje se kuva 24 sata. Vruće se procedi kroz lanenu krpu i zatim naliva u staklenu ambalažu.

Izvor: biljeizdravlje.rs

PODELI