Protiv visokog i niskog krvnog pritiska iz riznice lekovitog bilja akademika Jovana Tucakova

307

Bez obzira na to što je povišen krvni pritisak najčešći “okidač” za većinu kardiovaskularnih bolesti polovina obolelih od hipertenzije, tvrde lekari, to i ne zna, dok se druga polovina uglavnom neadekvatno i neredovno leči. Iako ređe, brojne tegobe izaziva i nizak pritisak ili hipotenzija.
Da se krvni pritisak dovede u normalu ili do, kako se često kaže, “magičnih 120/80”, osim lekova, lekari kao pomoćno lekovito sredstvo preporučuju i preparate lekovitog bilja. Protiv povišenog krvnog pritiska odavno su se potvrdili beli i crni luk, cvet gloga, list borovnice i odoljen, a za lečenje niskog sok cvekle, bademi, suvo grožđe, ruzmarin i slatki koren.
Podsećamo na još nekoliko proverenih boraca protiv visokog i niskog krvnog pritiska iz riznice lekovitog bilja akademika Jovana Tucakova.

Srdačac (Leonurus cardiaca)

Zeljasta razgranata biljka ljubičastocrvene, dlakave stabljike raste pored puteva, ograda i na neobrađenom zemljištu. Sitni, crveni ili ružičasti cvetovi sakupljeni su u “pazuhu” pricvetnih listova. Srdačac cveta od juna do kraja septembra, a lekovite osobine imaju cvetovi i listovi. Sadrži gorku materiju leonurin, tanin, etarsko ulje i vitamine A, C i E.

Koristi se:
* da snizi krvni pritisak
* protiv ubrzanog rada srca
* za širenje perifernih krvnih sudova

Tinktura

– 20 g srdačca
– decilitar alkohola (70 %)
Usitnjen srdačac potopite u alkohol i zatvorite. Posle 10-14 dana procedite i, dva puta dnevno, uzimajte 15-20 kapi.

Kukuruzna svila (Maydis stigma)

Bere se sa klipa, brzo osuši na jakoj promaji u što tanjem sloju i čuva na hladnom i suvom mestu. Sadrži koagulacioni vitamin K3, salicilnu kiselinu, kalijumovu so, tanin, etarsko ulje…

Koristi se:
* protiv povišenog krvnog pritiska
* da pospeši mokrenje

Snizite krvni pritisak

– kašika kukuruzne svile
– kašika korena maslačka
– kašika divlje nane (Mentha pulegium)
Sa pola litra ključale vode prelijte tri kašike mešavine, poklopite i posle dva sata procedite. Pijte po čašu čaja tri puta dnevno pre jela.

Heljda (Fagopyrum esculentum)

Zrno ove žitarice bogato je hranljivim materijama, najviše ugljenim hidratima, proteinima i uljima. Obiluje i kalijumom, fosforom i kalcijumom, mada nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Osim toga ima i mikroelemente jod, cink i brom, organske kiseline, gotovo sve vitamine B grupe i rutin, supstancu iz grupe vitamina P. Lekovitost heljde potvrdila su i naučna istraživanja, a u narodnoj medicini lekovitost se “crpi” iz kaše, čajeva od osušene biljke i semenki.

Koristi se:
* za snižavanje povišenog pritisak
* da pospeši lučenje mokraće
* da poveća otpornost kapilara

Čaj

– 400 g heljdinog zrna
– 200 g zrna ovsa (zobi)
U litar vode dodajte 200 g mešavine, zagrevajte na tihoj vatri a čim proključa sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 15 minuta procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Zimzelen (Vinca minor)

Ova biljka prepoznatljiva je po lepim plavičastim cvetovima. Raste po obodima šuma, uz stene i zidove. Cveta od marta do juna, a ponekad i u jesen. Lekovite osobine ima list ali ubran samo dok biljka cveta. Sadrži, između ostalog, urealnu kiselinu, tanin i vitamin C.

Koristi se:
* protiv povišenog pritiska
* da pospeši mokrenje

Protiv povišenog pritiska

– 15 g zimzelena
– 15 g rutvice
– 15 g imele
– 15 g glogovog cveta
– 15 g odoljena
– 15 g lista matičnjaka
– 10 g korena divlje šargarepe (Daucus carota)
Sa četiri decilitra hladne vode prelijte dve kašike mešavine i poklopite. Sutradan zagrevajte do ključanja i kuvajte dva-tri minuta u poklopljenom sudu. Sklonite sa vatre i ohlađen čaj procedite. Pijte po decilitar više puta dnevno, ali ne odjednom već gutljaj po gutljaj.

Žutilica ili zanovet (Genista tinctoria)

Raste na suvim livadama i u hrastovim i borovim šumama. Lekoviti su cvet i seme. Sadrži natrijum, tanin, etarsko ulje, gorke materije, šećer, vosak, sluz i vitamin C.

Koristi se:
* protiv niskog krvnog pritiska
* za lečenje srčane slabosti

Protiv niskog pritiska

– kašičica cveta žutilice
– litar vode
Cvetove potopite u hladnu vodu, ostavite preko noći, a ujutro zagrevajte na tihoj vatri i u poklopljenom sudu. Kad provri kuvajte dva-tri minuta, sklonite sa vatre i ohlađen čaj procedite. Pijte nezaslađen čaj, tokom dana umesto vode.
SAVET PLUS: Čaj pijte tri dana, pa pauzirajte jedan.

Izvor: biljeizdravlje.rs

PODELI