Proso izbor dijabetičara

3715

Proso je  jednogodišnja biljka visoka  do 100cm.  nema nekih naročitih zahtjeva na zemljište pa uspijeva i na siromašnim pješčanim zemljistima ali je osjetljivija na hladnoću i vlagu. proso kao biljka može se slediti sve do u kameno doba . Veoma je bitan usev u Aziji i Africi. Dosta se gaji i u Indiji, Nigeriji i u drugim zemljama u razvoju.Biljka je favorizovana zbog svoje produktivnosti ali i lakog gajenja.

Proso je izuzetno bogat vlaknima, proteinima, mineralima i vitaminima. Biljka proso je poznata po tome da ne sadrži gluten pa se koristi kao alternativa kod ljudi koji su osetljivi na isti.. Ona je ranije bila zapostavljena, međutim kako je interes za zdravu ishranu poslednjih godina značajno povećao, tako se i povećala potražnja za ovom žitaricom koja se može koristiti kao alternativni izvor proteina.

Sadrži u sebi kompleks karbohidrata koji se postepeno razgrađuju i samim tim predstavljaju dobar izbor hrane za dijabetičare.  Dobra stvar kod ove biljke je to što se uglavnom gaji na pogodnom zemljištu zbog čega se može gajiti i bez primene pesticida i veštačkog djubriva. Ova žitarica se smatra najmanje alregenskom i odlično se vari..

Odredjene vrste ove žitarice su bogate vlaknima , proteinima i mašću zbog čega su veoma pogodne za držanje dijeta. Druge vrste postepeno oslobadjaju glukozu tako da nemaju veći efekat na ljudski metabolizam.

Ukoliko želite da imate  zdravo srce proso je pravi izbor, možete  je koristiti i zbog činjenice da je izuzetno bogata magnezijumom. ona smanjuje ozbiljnost napada astme i smanjuje  ucestalost migrene ,kao i to da magnezijum u njoj smanjuje pritisak i rizik od infarkta. Ovo je naročito bitno kod osoba koje imaju arterosklerozu ili dijabetes.

Ima veliki uticaj na formiranje kostiju zbog fosfora koji sadrži. Pored toga fosfor iz nje ima i esencijalnu komponentu kod brojnih drugih jedinjenja koja su neophodna za život. redovna konzumacija celih zrna takodje smanjuje rizik i od dijabetesa.

Ptistalice narodne medicine  tvrde da proso žitarica ima sposobnost da pomogne ljudima koji imaju kamen u bubregu. Ona je dugi niz godina korišćena u narodnoj medicini i smatra se da veoma efikasno čisti bubrege, eliminiše pesak, pa čak i uklanja malo kamenje iz bubrega i bešike.

PODELI