PROŠIRENE VENE: Uzroci nastanka i kako da prepoznate bolest na vreme

1035

Čovek je jedino biće na planeti koje ima bolest proširenih vena. Uspravan stav i dvonožno kretanje otežavaju kretanje krvi iz nogu prema srcu usled sila Zemljine teže, što je značajan razlog nastanka bolesti proširenih vena.

Uzroci nastanka roširenih vena

Nasledni faktor – nasleđuje se slabost vezivnog tkiva, tj zidova vena, kao i slabost ili nepostojanje zlistaka unutar vena, koji su neophodni za normalnu funkciju vena.

Upala

Stanja koja su praćena sa trombozama vena dovode do ožiljnog menjanja zidova vena i zalistaka unutar vena, tako da je oslabljeni zid vena podložan širenju, tj deformaciji.

Profesija

Neke profesije ( frizeri, lekari,konobari, pekari…) su predodređene za razvoj ove bolesti, i to ona koja  su vezana za dugotrajno stajanje, podizanje teških tereta,dugotrajno sedenje i slično.

Koji su simptomi i vrste proširenih vena

Proširene vene se mogu manifestovati na dva načina:

1- Proširene vene bez simptoma – sem vidljivih proširenih vena, pacijenti nemaju tegoba

2-  Proširene vene sa simptomima – Simptomi mogu biti:

 • Otok potkolenica koji u toku noći nestane, sa napredovanjem bolesti je sve izraženiji, a  u uznapredovaloj bolesti se ne povlači ni tokom noći;

 • Težina u nogama – naročito posle dužeg stajanja, u početku blagog stepena, a kasnije nesnosna težina nogu sa napetošću listova i osećajem da će „noga pući“

 • Grčevi u listovima – sve izraženiji kako bolest napreduje, posebno izraženi noću, nekada toliko jaki da mogu izazvati rupturu mišića. Uzrok grčeva je nagomilavanje mlečne kiseline u mišićima, zbog zaostajanja krvi u nogama, na terenu proširenih vena.

 • Promena kvaliteta kože – zbog zaostajanja krvi i izlivanja pigmenta gvožđa (hemosiderin) u tkivima, dolazi do promena izgleda, a kasnije i kvaliteta kože. Zbog toga je koža podložna lakim povredama i teškom zarastanju.

 • Rane –  zbog dugotrajne venske bolesti i narušene ishrane kože, otvaraju se rane, najčešće na unutrašnjij strani potkolenice, neposredno iznad skošnog zgloba.Rane nastaju   u sled beznačajne povrede ili čak i spontano i ne vrlo teško zarastaju.

 • Upala – ( tromboflebitis ) Kod izraženih proširenih vena često dolazi do zgrušavanja krvi u njima sa razvojem površne upale (tromboflebitis). Upala  se može širiti duž glavnog stabla vene prema preponi, a nekada tromb može sa površne da uđe u duboku venu ( ascedentni tromboflebitis). U tom slučaju potrebna je hitna hirurška intervencija.

 • Krvarenje – zbog istanjenja kože iznad proširenih vena vrlo često i mala povreda ( nekad i bez povrede ) dovede do izraženog krvarenja, koje može da bude i dramatično za pacijenta.

Dijagnostika proširenih vena

 • Klinički pregled – najvažnija je procena vaskularnog hirurga stepenu razvoja bolesti i modusima daljeg najesfikasnijeg lečenja

 • Dopler krvnih sudova-  ovim pregledom se stiče uvid u funkciju dubokih vena, a najvažnija je procena funkcionalosti zalistaka glavnih površnih vena sa naglaskom funkcionalnosti zalistka na samom ušću u duboku venu. Ovaj zalistak  sprečava vraćanje krvi iz duboke vene u površnu venu.

 • Kontrasna flebografija – retko se koristi za procenu stanja dubokog venskog sistema.

 • Magnetna flebografija dubokih vena – retko se koristi za objektiviziranje dubokog venskog sistema.

ordinacija.tv    Izvor: operacijavena.com

PODELI