NaslovnaHrana kao lekMed i zdravljePROPOLIS - Lekovito delovanje i kako nam pomaže kod raznih oboljenja (RECEPTI)

PROPOLIS – Lekovito delovanje i kako nam pomaže kod raznih oboljenja (RECEPTI)

Svi znamo da sintetički antibiotici izazivaju nuspojave koje nastaju odmah ili neko vreme nakon njihovog korišćenja, dok darovi prirode nemaju neželjene posledice. Istraživanja potvrđuju da u prirodi postoji mnoštvo proizvoda s antibiotskim delovanjem. Jedan od njih je propolis, savršena namirnica koja hrani i leči ljudsko telo.

Propolis je zajedničko ime za smesu smolastih supstanci koje pčele skupljaju s cvetova različitih biljaka, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije supstance, flavonoidi, postaju aktivne stvari. Propolis je specifičnog izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa. Njegov sastav i boja zavise od biljnih vrsta s kojih pčele prikupljaju materijal i od godišnjeg doba.

U medicini se tradicionalno koristi više od 2.000 godina, čemu svedoče brojni istorijski spisi u kojima se mogu naći podaci da su propolis kao lek koristili Egipćani, Vavilonaci, Arapi, Grci, Rimljani i mnogi drugi stari narodi.ilja biološko aktivnih materija koje su neophodne svakoji ćeliji našeg tela, s pravom možemo reći da je propolis „antibiotik koji hrani i leči”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEKOKVITO DELOVANJE PROPOLISA

Propolis sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide.

Flavonoidi su u najvećoj meri zaslužni za njegovo lekovito delovanje. To su pigmenti prisutni u voću, povrću, cveću i kori drveća. Imaju antioksidativno delovanje, njihova uloga je zaštita biljaka od patogena iz okoline.

U propolisu su zastupljeni brojni flavonoidi: galangin, kvercetin, krizin, kempferol, apigenin, pinocembrin i pinobanksin.

Propolis je jedan od onih mudrih lekova prirode koji ubija sve što smeta zdravom organizmu. Istovremeno čuva zdravo tkivo i leči obolelo.

Brojnim istraživanjima je utvrđeno da je propolis prirodni anestetik, antioksidant, antiseptik, antibiotik, da deluje protiv većine virusa uključujući i virus gripa. Odličan je u borbi protiv gljivica i parazita.

Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika.

Pre spavanja dovoljno je namazati područje grudi propolisom, da biste umirili kašalj i osigurali miran san.

Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja: akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju i vlasišta.

Izuzetno je efikasna kod čireva, opekotina i uboda.

Propolis ima svojstvo da zaustavlja abnormalno razmnožavanje ćelija (citostatik) i leči dobroćudne tumore. Poznato je da stimuliše stvaranje novih ćelija i regeneraciju oštećenog tkiva. Takođe, pomaže i u slučaju teških dijareja, gde su drugi lekovi bespomoćni.

Kao vrhunski aktivni biostimulator, propolis doprinosi poboljšanju kompletnog stanja organizma, normalizaciji metabolizma i imuniteta.

Koristi se i za lečenje bolesti uha i usne duplje. Odlične rezultate daje u lečenju i prevenciji upale grla. Pomaže kod zubobolje, paradentoze, neprijatnog zadaha, hemoroida, upale mokraćnih kanala i gastritisa.

Kao snažan antioksidant efikasno deluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti poput ateroskleroze, katarakte, raka, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sistem i da ima antikancerogeni učinak.

KAKO KORISTITI PROPOLIS?

Propolis možete da koristite u njegovom prirodnom, sirovom obliku. Od njega možete da pripremite vodeni ekstrakt, alkoholnu tinkturu (propolisove kapi), mast ili kremu.

* Vodeni ekstrakt propolisa

Vodeni ekstrakt propolisa možete pripremiti na sledeći način: Sirovi propolis zamrznite a zatim ga sameljite u fini prah. Jednu kašičicu tog praha uveče pomešajte s 250 ml čiste vode. Sledećeg jutra popijte tu tečnost malim gutljajima. Propolis koji je ostao na dnu čaše pojedite pre doručka.

* Mast od propolisa

U emajliranu ili keramičku posudu stavite 80-90 grama vazelina. Zagrevajte posudu u vodenoj kupki tako da voda lagano vri. Dodajte 10-20 g mlevenog propolisa. Mešajte tečnost sve dok se propolis ne istopi. Nečistoće će iz propolisa isplivati na površinu, pa ih pokupite drvenom kašikom i bacite.

Na kraju dodajte malo alkoholne tinkture propolisa da se propolis homogenizuje s vazelinom. Nakon toga, posudu stavite u hladnu vodu. Nastavite da mešate sve dok se mast ne ohladi.

Mast propolisa čuvajte u hermetički zatvorenoj teglici na hladnom i tamnom mestu.

* Sirovi propolis

Sirov propolis možete da uzimate na sledeći način: 3-5 grama dnevno, između obroka. Pre nego što progutate propolis, sisajte ga i žvaćite u ustima najmanje 15 minuta.

* Tinktura propolisa

Tinktura se pravi od propolisa i alkohola. Za pripremu tinkture koristi se 96%, a još bolje 76% etilni alkohol, na kojem je označeno da se može upotrebljavati kao prehrambeni proizvod.

U teglu stavite propolis, a zatim sipajte alkohol u razmeri 1:2. Tu tečnost držite u tegli 5-7 dana i mućkajte 3 puta dnevno. Nakon toga tečnost procedite kroz neki filter, poput onog za kafu ili čiste gaze.

Možete uzimati 20-90 kapi tinkture dnevno, u zavisnosti od bolesti, između obroka, s pola kašike meda, mlake vode ili čaja.

PROBLEM I REŠENJE ZA ISTI

– Bolovi u želucu: Uzimati 20 – 30 kapi razređene 30% alkoholne tinkture propolisa tri puta dnevno pre obroka.

– Žuljevi i kurje oči: Namažite ih debelim slojem propolisove masti i fiksirajte flasterom. Ostavite preko noći.

– Krvarenje: Krvarenje od povreda i posekotina možete brzo da zaustavite pomoću vate umočene u propolisove kapi.

– Gljivična oboljenja kože: Nekoliko puta dnevno namažite obolelo područje propolisovom kremom, mašću ili kapima.

– Opekotine: Umočite gazu u propolisovu mast i stavite preko opekotine.

– Psorijaza: Tri puta dnevno popijte 15 kapi propolisa. U isto vreme mažite obolelo mesto propolisovom kremom ili mašću.

– Hemoroidi: Lokalno koristite propolisovu mast, a unutrašnje – kapi propolisa.

– Tegobe disajnih puteva: Napravite čaj od kamilice ili majčine dušice. Dodajte 10 kapi propolisa u posudu s vrućim čajem. Pokrijte glavu peškirom i inhalirajte se  nekoliko puta dnevno po pet minuta.

– Akne, čirevi, dermatitis, ekcem: Mažite obolela mesta nekoliko puta dnevno kvalitetno kremom ili tinkturom propolisa.

– Paradentoza: Upaljeno zubno meso mažite propolisovim kapima tri puta dnevno. Pre toga dobro operite zube četkicom.

– Alopecija: Tinkturu propolisa razredite mlakom vodom u količini 1 : 5. Koristite ovaj rastvor za masažu vlasišta i ispiranje kose.

Zbog obilja biološko aktivnih materija koje su neophodne svakoji ćeliji našeg tela, s pravom možemo reći da je propolis „antibiotik koji hrani i leči”.

Izvor: sd.rs

Poslednji tekstovi