PROLEĆNE BILJKE POMAŽU KOD ZDRAVSTVENIH TEGOBA: Za giht, reumu, dijabetes, hemoroide, otečene noge ….

1858

Svaki će vam travar kazati da je priroda najbolja apoteka i preporučiti čajeve ili meleme za nekoliko zdravstvene tegobe. Proces lečenje je duži, ali su efekti izuzetno značajni. Evo prirodnih lekova za giht, reumu, dijabetes, hemoroide, otečene noge ….

JAGORČEVINA (JAGLAC)

Kašalj i GRIPA – Zbog saponina i ostalih lekovitih sastojaka, biljne mešavine od korena jagorčevine su jako dobar lek za dugotrajni kašalj, gripu, bronhitis, hripavac i upalu pluća, jer rastvaraju i izbacuju sluz i nadoknađuju nedostatak vitamina C u organizmu.

GIHT I REUMA – Preparati od korena i cvetova jaglaca, deluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne materije koje utiču na stvaranje gihta i reumatizam. I poznati iscelitelj Kneipp bio je veliki zagovornik jaglaca, te je savetovao da ljudi skloni reumatizmu i gihtu duže vreme piju dnevno 1-2 šoljice čaja od cvetova jaglaca, pa će im se jaki bolovi smanjiti.

SRCE – Mogu se uzimati cvetovi jaglaca namočeni u dobro vino ili konzervirani sa šećerom u prahu, tako da se u staklenu posudu naizmenično stavi sloj cvetova debljine palca i sloj šećera dok posuda ne bude puna. Na kraju se stavi dvostruki sloj šećera i posuda se dobro zatvori čistom krpom i zaveže. Ovo se sredstvo za jačanje srca uzima prema potrebi, 1-3 čajne kašike dnevno.

ZA ŽIVCE – Čaj od cvetova jaglaca izvanredno je sredstvo za okrepljenje nerava, ublažavanje migrene i glavobolje, ovaj čaj smanjuje navalu krvi u glavu, leči drhtanje udova i odlično je sredstvo za spavanje. Takav čaj ne može škoditi niti izazvati zavisnost pa ga treba uzimati umesto lekova.

KAMENAC – Koren jaglaca kratko prokuhan u vodi i pomešan sa medom, pomaže kod bolesti bubrega i pospešuje izlučivanje kamenaca.

ORAH

PLUĆA I ŽELUDAC – Sveže lišće oraha ima veću vrednost. Čaj za želudac i za čišćenje tela od crevnih parazita priprema se od 20 g mladog orahovog lišća koje se prelije litrom vrele vode. Dodaju se 4 velike kašike meda, nakon 10 minuta se procedi i pije 3 puta dnevno po jedna šoljica posle jela.

TROVANJE I OSIP – Namočite orahovo lišće u vodu toplu 35 stepeni i koristite ovakve kupke za čišćenje organizma i osipa na koži.

ZA RANE I čireva – Pomešajte oko 10 g osušenog orahovog lišća sa velikom kašikom meda, prelijte s 2,5 dcl ključale vode, kuvajte 10 minuta i procedite. Piju se 2-3 šoljice dnevno.

BREST

Dijabetes – Ako imate šećernu bolest, jednu veliku kašiku cveta bresta prelije sa 2,5 dcl vrele vode i ostavite da poklopljeno stoji 5 minuta. Zatim procedite napitak i uzimajte ga dva put dnevno po jednu šoljicu pre jela.

KOŽA – Kora bresta sabira se u proleće, a uzima se samo unutrašnja i srednja kora grana starih 1-2 godine. Za kožne bolesti uzmite 150 g usitnjene Brijestu kore i kuvajte je jedan sat u 2 litra vode ili mleka. Nakon toga ostavite je da stoji 5 sati, procedite i stavite na lanenu krpu koja će vam poslužiti kao oblog za povređenu kožu.

MASLAČAK

MOKRENJE – Za otežano mokrenje pomešajte po 30 g maslačka, preslice i kilavice, te 10 g svile od kukuruza. Tri kašike ove mešavine prelijte s pola litre ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 2 sata, procedite i pijte svaka 2 sata po jednu kašiku čaja.

JAČANJE ORGANIZMA – Za jačanje organizma vrlo je koristan čaj od 10 g suvog lista maslačka, koji se moči 12 sati u 2,5 dcl vode, a potom se doda velika kašika meda, pa se sve kuva 5 minuta. Pije se manja šoljica ujutro na prazan stomak, a ostatak u gutljajima tokom dana.

TROVANJE KRVI – Kada se prelomi stabljika maslačka, pojavi se mlečni sok, koji pomaže kod trovanja krvi teškim metalima. Tri sedmice treba piti po 2 do 3 male kašičice. Tri do šest kapi ovog soka pomeša se u jednakim delovima sa rakijom i uzima 3 puta dnevno.

Podbel

BRONHITIS I KAŠALJ – Treba uzimati samo potpuno zdrave glavice cveta bez peteljki.
Prelijte jednu kašiku usitnjenih delova biljke sa dva decilitra vrele vode i koristiti za lečenje disajnih organa te za lakše iskašljavanje u početku bronhitisa i tuberkuloze.

RANE I ČIREVI – Osušene listove i cvetove usitnite tuckanja s drvenim čekićem, pa s ovim prahom pospite rane, zagnojene kosti i čireve. Veoma brzo će se očistiti i zarasti.

TRNINA

HEPATITIS – Pet grama usitnjene unutrašnje kore korena trnine ili 50 g sveže kore kuva se u 2 dcl belog vina dok ne ostane samo trećina. Pije se kod žutice (hepatitis) natašte, pre ručka ili večere.

KOŽA I PLUĆA – Kod kožnih i plućnih bolesti prelijte veliku kašiku osušenog ili 7 velikih kašika svežeg cveta trnine s 2,5 dcl vrele vode, prokuvajte jednu minutu, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i pijte 3 do 4 dana po jednu šoljicu dnevno, ali tako da svaki sat popijete samo jedan gutljaj.

MRŠAVLJENJE – Za mršavljenje koristite mešavinu od po 6 g cveta trnine i preslice. Mešavinu treba kuvati 5 minuta u pola litre vode. Pije se tokom 3-4 sedmice po 2 do 3 šoljice dnevno.

BELA VRBA

HEMOROIDI I OSIP – Napitak za hemoroide, osip i živce priprema se od 25 dkg mladih vrhova i pupoljaka vrbe. Namočite ih 16 sati u pola litre vina i pola litre vode, a potom sat i pol kuvajte na laganoj vatri. Uzimajte dnevno 2 do 3 šoljice, ali samo po jedan gutljaj svakih pola sata do sat.

OBLOGE I KUPKE KOD otecenih NOGU – Ako su vam noge otečene, skuvajte lišće vrbe u vinskom sirćetu i toplo omotajte oko oteklina na nogama. Tople kupke od vrbove kore 2 do 3 puta sedmično osvežavaju i jačaju čitav organizam

Izvor: -tribune.com

PODELI