Prof.dr Slavković: Gustina kostiju otkriva prve znake osteoporoze

1834

Osteoporoza sve češće se javlja kod žena bez vidljivih simptoma posle 50. godine, pa pre nego što ova bolest kostiju uznapreduje, čineći ih krhke i sklone prelomu, najbolja prevencija je pregled gustine kostiju.

Kada je u pitanju ova bolest, jedina validna metoda za njeno otkrivanje jeste merenje gustine kostiju, kaže prof. dr Slobodan Slavković, specijalista ortopedije. Prema njegovim rečima, od osteoporoze češće obolevaju žene.

– S obzirom na to da je ova bolest u vezi s menopauzama i smanjenjem hormona u ogranizmu, žene su rizičnija grupa kada je osteoporoza u pitanju. Čim procesi menopauze počnu, svaka žena treba da uradi kontrolu merenja gustine kostiju – savetuje prof. dr Slavković.

Izostanak bilo kakvih simptoma glavni je krivac uznapredovanja ove bolesti. Kako doktor Slavković kaže, onog momenta kada pacijent oseti simptome – bolest je već uzela maha. Kada uznapreduje proces osteoporoze, počinju bolovi u kičmi, predelima kuka… A kada bolovi krenu – svaka trauma, pad u sobi, na ravnom – vrlo lako dovode do preloma.

– Pacijenti uglavnom dolaze jako kasno. Lekovi ne mogu da vrate izgubljeni kalcijum kostima, ali mogu da uspore proces njegove eliminacije. Postoji grupa lekova za ovu bolest, ti lekovi se zovu bifosfonati i oni usporavaju razgrađivanje i uklanjanje koštane mase – priča dr Slavković.

Osim lekova, kod osteoporoze je veoma bitno korigovati određene životne navike. Ono što svaki doktor savetuje jeste eliminacija pušenja i kafe, više kretanja.

– Pešačenje je jedna od najuspešnijih prevencija osteoporoze. Takođe, potrebno je unositi više kalcijuma, mlečnih proizvoda. Umereno sunčanje i vitaminski protektori su takođe veoma važni – kaže doktor Slaković.

Žene u predmenopauzi trebalo bi da unose najmanje 1.000 miligrama kalcijuma dnevno. Glavni izvor kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi, kao i zeleno povrće.

Za prevenciju osteoporoze bitan je unos vitamina D. Kada je u pitanju njegovo dnevno doziranje, doktori savetuju svakodnevan unos 800 internacionalnih jedinica (IU) vitamina D.

Dve metode ispitivanja

Gustina kostiju se meri snimanjem kostiju i za to postoje dve metode. Prva je DEXA metoda, snimanjem rendgen zracima na kuku i kičmi. Druga metoda je merenje ultrazvučnim aparatom na podlaktici i potkolenici.

Izvor: blic.rs

PODELI