Prof. dr Nebojša Lalić: Šećerna bolest je jedan od najčešćih razloga lošeg ishoda kovida, ali i postkovid komplikacija

2188

I dalje je među obolelima od dijabetesa 50% više preminulih nego među onima koji nemaju dijabetes a oboleli su od kovida. Šećerna bolest je jedan od najčešćih razloga lošeg ishoda kovida, ali i postkovid komplikacija.

Kompletna vakcinacija sa dve doze i trećom posle određenog razmaka je za sve pacijente s dijabetesom preduslov uspešnog lečenja i preživljavanja u ovoj epidemiji.

“Tu dileme nema”, kaže u intervjuu za domaće medije akademik profesor doktor Nebojša Lalić, direktor Klinke za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma.

Kovid je po dijabetičare, kaže on, poguban, jer postoji deo zajedničkog puta nastanka te dve bolesti, koji obuhvata delovanje citokina i podsticanje citokinske oluje. Dodaje da sam dijabetes ne izaziva direktno citokinsku oluju, ali da kada se ti procesi udruže, postoji veća mogućnost za njen nastanak.

S dijabetesom je često povezana i gojaznost

“Da, i to je sve zbog tog preklapanja puteva mobilizacije citokina, aktiviranja upale, što je vrlo slično kod ove dve bolesti. U tipu 1 dijabetesa u manjoj meri javlja se gojaznost i u manjoj meri je karakteristično ovo zapaljenje što se tiče kovida. U pandemiji ima i interesantna stvar – pacijenti s tipom 1, mladi, ako odlično kontrolišu svoju bolest, imaju isti rizik za obolevanje od kovida kao i zdravi, a ne povećan, kao kod drugih obolelih od dijabetesa. Ali to ne znači da ni oni ne treba da primenjuju protivepidemijske mere i da se vakcinišu. Bitno je i decu vakcinisati. I Evropska medicinska agencija (EMA) odobrila je vakcinaciju dece starije od pet godina”, rekao je on.

Znači li to da oni s tipom 2 gore prolaze od korone?

“Kad jednom korona krene, kad nastane hiperglikemija, odnosno poraste šećer, aktiviraju se svi opasni mehanizmi. Ali ako postoji dobra kontrola bolesti a imaju kovid, oboleli od dijabetesa imaju dobru šansu da se, ako primene sve mere, nađu u istoj poziciji kao i zdravi”, rekao je on.

Tip 2 dijabetesa je, inače, vezan za gojaznost?

“Tip 2 je vezan za gojaznost, ali kako se gojaznost povećava u populaciji, sad imate dosta gojaznih pacijenata i s dijabetesom tip 1. Gojaznost je definitivno jedan od najmoćnijih faktora rizika za loš ishod u kovidu i jako je udružena s tipom 2 dijabetesa.”

Istilče da dijabetilčari s kovidom najčešće završavaju na dijalizi jer je bubrežna infekcija kod trećine obolelih od dijabetesa već oštećena, te da onda ceo proces zapaljenja u kovidu može još da je pogorša.

Na pitanje kada će konačno stići inovativni lekovi za dijabetes odgovorio je da postoje dve grupe lekova koje istovremeno regulišu šećernu bolest.

Objasnio je da ti lekovi dovode do snižavanja povećanog nivoa šećera, ali i da deluju protektivno na srce i bubrege, značajne organe, i sprečavaju ili odlažu nastanak komplikacija na njima.

“Intenzivno se radi na finansijskim i ostalim aspektima kako bi lekovi postali dostupni”, potvrdio je on.

Izvor: b92.net

PODELI