Prof. dr Gajić: Ovi LEKOVI su efikasni za KORONU

64012

Koja se terapija ispostavila kao najbolja u kovidu 19 odgovorio je, između ostalog, u intervjuu za Kurir svetski priznati prof. dr Ognjen Gajić, specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti, koji je jedan od vodećih doktora na čuvenoj klinici Mejo u Ročesteru, u SAD.

– U fazi virusne replikacije, što je otprilike prva nedelja, određenu efikasnost su pokazala monoklonalna antitijela i antivirusni lijek remdesivir. Ne smanjuju smrtnost, ali ublažavaju tok bolesti – kazao je prof. dr Gajić.

U kasnijoj fazi pojačanog imunog odgovora, a to su hospitalizirani bolesnici s upalom pluća, dodao e prof. Gajić, najefikasniji su se pokazali kortikosteroidi, koji u umjerenoj dozi smanjuju smrtnost.

– Neke studije su pokazale dobar učinak terapeutskih doza heparina, i to po prijemu u bolnicu. Kod bolesnika sa naglim pogoršanjem u toku bolničkog liječenja, uprkos kortikosteroidima, određeni efekat imaju noviji imunomodularni lijekovi – tocilizumab, baricitinib, mada nisu poređeni sa većim dozama kortikosteroida – kazao je prof. Gajić.

Izvor: kurir.rs

 

 

 

 

PODELI