Prof. dr Danica Grujičić: Evo zbog čega se javljaju TUMORI!

5923

Kod dece i mladih počeli da se javljaju tumori koji su ranije viđani samo kod starije populacije – kaže prof. dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. – Potrebno je utvrditi da li je to direktno povezano sa posledicama NATO
BOMBARDOVANJA 1999. godine.
Dr Grujičić je sa dr Zorkom Vukmirović, koja je doktor fiziko-hemije,
urednik monografije Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. godine
U izradi monografije učestvovali su eminentni profesori srpskih univerziteta iz različitih oblasti – medicine, fizike, hemije, zaštite životne sredine od kojih je svako iz svoje oblasti dao analizu posledica NATO bombardovanja 1999. godine.
– U praksi imamo mnogo veći broj patoloških trudnoća, autoimunih bolesti, hromozomskih aberacija, kao i sterilitet kod muškaraca. Ove pojave prof. dr Slobodan Čikarić povezao je sa povećanim nivoom radijacije kao posledice NATO bombardovanja, a na nama svima u nauci je da ispitamo i dokažemo da li je to uzročno posledično povezano – rekla je prof. Grujičić.
U monografiji su izneti podaci za period od 1999. do 2018. godine, a u tom vremenskom intervalu broj malignih oboljenja je statistički značajno povećan.
– Recimo, 2015. godine imali smo 38.000 novoobolelih i 21.000 umrlih. Pored svega toga, Srbija prema podacima Evropskog informativnog sistema za oboljevanje od raka spada u zemlje srednjeg rizika. Ali sve zemlje Balkana imaju visoku stopu smrtnosti obolelih od ove bolesti, što bi opet moglo da se poveže sa posledicama radijacije – navela je prof. Grujičić.
Takođe, prema njenim rečima, neophodno da se na nivou države formira centralizovano telo u kome će biti stručni ljudi iz različitih naučnih oblasti koji će se baviti ispitivanjem posledica NATO bombardovanja i povezanosti sa povećanjem broja obolelih od malignih bolesti, kao i da je neophodno napraviti jedinstveni elektronski registar obolelih od kancera.

Izvor: espreso.co.rs

PODELI