Problem na koji sve trudnice moraju da obrate pažnju – Dr Srđan Babić

2572

Proširene vene nogu predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja, pogotovo kod žena. Vene nogu predstavljaju krvne sudove kojima se krv vraća u srce, nasuprot sili Zemljine teže. Pored ženskog pola, genetika ima najznačajniju ulogu u pojavi proširenih vena.

Zašto nastaju proširene vene u trudnoći?

Uzroci su višestruki, od nastanka proširenih vena, do pogoršanja već postojećih. Pogoršanje postojećih vena najčešće nastaje kao posledica rasta ploda u materici, pored koje su vene koje odvode krv iz nogu u srce. Ovo sve nastaje zato što materica svojim rastom pritiska na vene male karlic, što dovodi do pojave povećanog pritiska u venskom sistemu i posledičnog širenja površnih vena nogu i česte udružene pojave hemoroida, koji takođe predstavljaju venske spletove. Pored ovih lokalizacija, proširene vene se mogu pojaviti na velikim usnama i vagini. Drugi značajan razlog je povećana količina progesterona tokom trudnoće koji opušta venski zid i dovodi do pojave proširenih vena. Takođe, povećanje telesne težine, dugo stajanje i blizanačka trudnoća predstavljaju faktore koji znatno doprinose nastanku ovog oboljenja.

Simptomi venske bolesti su isti, osećaj težine u nogama, oticanje nogu u večernjim časovima, osećaj paljenja, pojava svraba, kao i noćni grčevi. U slučaju tromboze u površnom venskom sistemu, javiće se bol i crvenilo kože, a u slučaju tromboze u dubokom venskom sistemu, izražen otok noge.

Preventivne mere pre trudnoće

Ono što se preporučuje na prvom mestu je operativno lečenje vena pre ostajanja u drugom stanju. Ukoliko žena ima proširene vene, najbezbednije je da se one što pre uklone, jer ukoliko dođe do komplikacija venske bolesti u trudnoći, kao što su pojava tromboze u površnom venskom sistemu, ugrožena su dva života, majka i beba. Isto tako upotreba lekova koji se daju tokom operativnog lečenja je ograničena, a intervencija na venama u odmakloj trudnoći se radi samo iz vitalnih indikacija u visoko specijalizovanim centrima.

Preventivne mere u trudnoći

– Izbegavanje dugog sedenja i stajanja. Kad imate priliku, podignite noge.

– Ne nositi visoke štikle. Ravna obuća omogućuje bolje funkcionisanje mišića koji deluju kao pumpa i vraćaju krv.

– Savetuje se redovna i umerena fizička aktivnost

– Nošenje hulahopki za trudnice koje je potrebno oblačiti ujutru pre ustajanja iz kreveta sa podignutim nogama

– Spavanje na levoj strani zbog smanjenja pritiska na venski sistem.

– Uzimanje dovoljno tečnosti, naročito tokom leta, uz izbegavanje sunčanja.

– Izbegavajte sedenje sa prekrštenim nogama

– Ne nositi teške stvari

Ukoliko imate proširene vene u trudnoći, vaš ginekolog će tražiti konsultaciju vaskularnog hirurga pre porođaja, bilo vaginalnim putem ili carskim rezom. Potrebno je uraditi Collor Duplex Scann da bi se video stepen oštećenja vena, kao i eventualno prisustvo tromboze. Potom vam vaskularni hirurg prepisuje heparine male molekulske mase u dozi prema vašoj težini, uz obavezan porođaj sa antiembolijskim kompresivnim čarapama koje treba nositi do ustajanja iz kreveta.

Dobre vesti su da se proširene vene delimično poboljšaju posle porođaja i mršavljenja, ali se svakako savetuje neka od intervencija na venama ukoliko se planira još trudnoća.

piše: Ass dr sci med Srđan Babić, vaskularni hirurg

Izvor: b92.net

PODELI