PROBALI STE SA BELIM I CRNIM LUKOM, LIMUNOM, SMOKVAMA ALI NIJE UPELO. KAKO SE LECE BRADAVICE ?

723

Svi koji su ikada pokušali da uklone bradavice uz pomoć krema za bradavice, belog ili crnog luka, limuna, čuvarkuće i smokve, spaljivanjem ili bilo kojim drugim “proverenim” načinom za njihovo eliminisanje, znaju koliko je to težak, a neefikasan posao. Iako se može desiti da se povuku u jednom trenutku, i to nakon nekoliko mukotrpnih pokušaja, one se uporno vraćaju.

Bradavice – postoje u više vrsta. U slučaju njihove pojave treba se pridržavati saveta stručnjaka, a mogu se ukloniti na više načina. Vrste su: obične, pljosnate i senilne.

– Obične – nastaju od virusa i zarazne su. Ako se odlučite na njihovo uklanjanje ono mora biti sprovedeno u potpunosti. Leče se i pomoću narodnih lekova kao što je mazanje sokom od zelene smokve. Ako ih ima mnogo treba odstraniti matičnu, pa će se otale same povući u roku od mesec dana. Ako su uporne može se pribeći rendgenskom zračenju, snegu ugljene kiseline…

– Pljosnate – takođe su virusne. Veličine su 3 mm. Nestaju često same od sebe.

– Senilne – javljaju se u kasnijim godinama, posle četrdesete, najviše na delovima tela koji su često pokriveni odećom. Ako u njihovoj okolini dođe do uvenuća kože treba se obratiti lekaru da ne bi prešle u rak.

S obzirom da bradavice prouzrokuje virus, one su zarazne i lako se prenose među ljudima dodirom ili direktno preko kontaminiranih predmeta i podova. Virus se takođe može preneti s jednog mesta na koži na drugo ako se bradavica ošteti. Kako bi sprečili nastanak i širenje bradavica ne dirajte bradavice drugih ljudi, ne pozajmljujte obuću ni čarape osoba koje imaju bradavice na stopalima, a na bazenima i javnim kupalištima uvijek nosite papuče.
Razdoblje između zaraze i pojave bradavica je dugo, obično traje nekoliko meseci pa čak i duže od godinu dana.

Bradavice su obično bezbolne i nestaju same od sebe u razdoblju od 6 meseci do 2 godine. Ako ne možete da se rešite bradavica, ako su bradavice bolne ili ako su mnogobrojne, trebalo bi da posetite dermatologa. Postoji mnogo načina lečenja bradavica koja zavise od mesta na kom se one nalaze, vrsti i težini kao i koliko su dugo na koži.
Za uspešno lečenje je neophodan detaljan pristup koji uključuje lokalno lečenje samih izraslina, ali i ojačavanje imunološkog sistema, kao i opšte mere za prevenciju nastanka i širenja bradavica.
Najčešći načini uklanjanja bradavica su krioterapija, odnosno zamrzavanje tečnim azotom, koje je ponekad potrebno ponavljati nakon 2 do 3 nedelje i primena salicilne, mlečne ili sirćetne kiseline. Ovi preparati postoje u obliku tečnosti ili flastera i nanose se lokalno. Lečenje traje više meseci, a krajnji rezultat je iritacija koja prouzrokuje ljuštenje i otpadanje bradavice.

Mr.sci dr med Aleksandra Lukić-Tankosić

PODELI