Prepeličja jaja za lečenje: Krvnog pritiska, anemije, bronhijalne astme, dijabetesa, čira na želucu

5564

Jaja japanskih prepelica koriste se za lečenje mnogih bolesti. Od visokog krvnog pritiska, anemije, bronhijalne astme, dijabetesa, čira na želucu i drugih bolesti. Jaja japanskih prepelica se preporučuju i deci u razvoju i deci koja imaju slabiji apetit ili želju za hranom.

Preporučuju se i ljudima za oporavak nakon bolesti i operacija. Iskustva mnogih ljudi koji su koristili lekovita jaja japanskih prepelica u svojoj ishrani pokazuju da ova jaja imaju i pozitivan uticaj na potenciju kod muškaraca. Značajno podižu nivo hemoglobina, a istovremeno uklanjaju teške metale i toksine iz organizma. U sve više istraživanja spominju se lekovita svojstva prepeličjih jaja, što moderna medicina i potvrđuje.

Prepeličja jaja su dijetalna hrana koja sadrži biološke aktivne materije. Bogata su brojnim vitaminima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama.

U poređenju sa jajima domaćih koka, sadrže 5 puta više fosfora, 8 puta više gvožđa, 6 puta više vitamina B1 i 15 puta više vitamina B2. Istraživanja pokazuju da po svojoj hranljivosti jedno jaje japanske prepelice može da zameni 5 jaja domaće koke.

Kako se koriste prepeličja jaja?

Ukoliko se prepeličja jaja koriste kao lek, onda bi se trebala konzumirati isključivo sveža. To podrazumeva da nisu starija od 30 dana, jer tada imaju najveća lekovita svojstva u sebi. Treba ih čuvati u frižideru u zatvorenim kartonskim kutijama pri temperaturi od 1-4C. Tako čuvana jaja mogu se koristiti u sirovom stanju sa rokom upotrebe do 60 dana, a nakon toga koristiti ih kuvana ili pečena.

Prepeličja jaja za decu

Prepeličja jaja za decu su izuzetno zdrava i korisna, pogotovo ako slabo jedu što kod najmlađih čest slučaj. Dnevne doze su manje nego za odrasle. Deci do tri godine dnevno treba dati dva jajeta, a deci između tri i pet godina tri komada. Deci uzrasta između pet i deset godina daje se do četiri jajeta. Deci starijoj od deset godina doza je ista kao i za odrasle osobe.

Zdravstvene koristi – lekovitost prepeličjih jaja

Kao što smo već rekli, jaja od prepelice su veoma hranljiva, bogata vitaminima, mineralima i ostalim jedinjenjima koja su korisna u lečenju mnogih bolesti. U daljem tekstu ćemo navesti nekoliko zdravstvenih koristi koje poseduju prepeličja jaja.

Budući da su tako mala, ova jaja su iznenađujuće bogata hranljivim materijama.

Proteini koji se nalaze u jajima prepelice (oko 13,3g na 100g) vrhunskog su kvaliteta.
Jedno jaje prepelice pruža značajan sadržaj vaših dnevnih potreba za vitaminom B12, selenom, riboflavinom i holinom, zajedno sa malo gvožđa – sve u obroku koji sadrži samo 14 kalorija.
Selen i riboflavin su važni nutrijenti koji pomažu vašem telu da razloži hranu koju jedete i transformiše je u energiju. Selen takođe pomaže da se osigura zdrava funkcija štitne žlezde.

Vitamin B12 i gvožđe promovišu zdravu funkciju nervnog sistema i pomažu u održavanju optimalnog nivoa energije kroz svoje uloge u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

Prepeličja jaja smanjuju rizik od anemije

Prema istraživanju objavljenom u mnogim časopisima, prepeličja jaja pomažu da se smanji rizik od anemije jer su bogata gvožđem. Gvožđe je važan mineral koji ne samo da je važan za vaše organe, tkiva i ćelije, već i jača imunitet. Unos prepeličjih jaja takođe povećava nivo hemoglobina u telu. Gvožđe i kalijum, koji preovlađuju u prepeličjim jajima, podstiču stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što podstiče zdravlje i odličnu krvnu sliku.

Uravnotežen nivo holesterola

Postoji velika količina korisnih masnih kiselina koja se nalaze u prepeličjim jajima, pa zahvaljujući njihovim efektima podstiče jačanje srca. HDL holesterol je „dobar“ oblik holesterola koji našem telu treba da drži pod kontrolom negativne efekte LDL ili loš holesterol, a dobar holesterol čini više od 60% u prepeličjim jajima. Međutim, za ljude sa već postojećim problemima sa holesterolom, dodavanje velikih količina ovih jaja u vašu ishranu možda nije najbolji izbor, jer u svakoj porciji postoji otprilike 1,6 grama zasićenih masti i 76 mg holesterola.

Detoksikacija

Detoksikacija tela je veoma važna, posebno u današnjoj atmosferi koja je ispunjena toksinima, zagađivačima i teškim metalima. Studija objavljena u jednom časopisu pokazala je da dodavanje ovih jaja u vašu ishranu može pomoći u uklanjanju toksina iz krvotoka.

Jača imunitet i opšte zdravlje

Antioksidanti su ključne komponente ljudskog zdravlja, jer se stalno borimo protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati hronične bolesti. Prepeličja jaja poseduju značajan nivo vitamina C i vitamina A, koji mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala i zaštiti ukupnog zdravlja.

Protiv alergija

U tradicionalnoj kineskoj medicini jaja japanskih prepelica se već vekovima koriste za lečenje prehlade i alergije. U zapadnim zemljama su osmislili i tablete od smrznutih i osušenih jaja prepelice.

Može poboljšati vid

Jaja od prepelice su bogata vitaminom A. Vitamin A može da zaštiti oči od raznih oštećenja i umanji rizik od katarakte i glaukoma.

Može pomoći u sprečavanju raka

Visoka koncentracija antioksidanata u prepeličjim jajima pomaže u uklanjanju toksina iz organizma. Prisustvo antioksidanata u visokim koncentracijama može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa. Ukoliko se ne unosi hrana bogata antioksidantima, slobodni radikali mogu da povećaju rizik od mutacija u DNK i nastanku raka.

Jaja od prepelice sadrže lecitin. Lecitin je uključen u popravku ćelije i borbu protiv ćelijskog oštećenja.

Ovo jaje takođe sadrži ovomucoid, sredstvo protiv raka koje inhibira rast tumora.

Izvor: ricinusovoulje.com

PODELI