Predstavljamo vam 40 NAJBOLJIH DIJETA po mišljenju stručnjaka

2085

Ako želite da okrenete novi list, da počnete zdravije da se hranite i budete fit, a niste baš sigurni kako to da izvedete – stručnjaci su sastavili listu najzdravijih režima ishrane.

Mediteranska ishrana na prvom je mestu godišnje liste najboljih režima ishrane US News and World Reporta za 2022. godinu, koju je selektovao panel stručnjaka. Predstavljamo vam svih 40 koji su dobili njihovu preporuku.

Mediteranska ishrana

Sa naglaskom na voću i povrću, maslinovom ulju, ribi i drugim integralnim namirnicama, mediteranska ishrana je izuzetno dobar izbor. Mediteranska dijeta napravljena je prema tradicionalnom načinu ishrane u Grčkoj i drugim zemljama oko Sredozemnog mora, ova dobro proučena dijeta stekla je visoke ocene kada je u pitanju zdravlje srca, život sa dijabetesom i prevenciju istog. Procene stručnjaka o tome su izuzetno pozitivne, dajući ovoj dijeti prednost u odnosu na mnoge konkurente.

Fleksitarijanska dijeta

Fleksitarska dijeta nadmašuje mnoge svoje konkurente, vrlo je balansirana i ima visoke ocene zbog lakoće praćenja i dugoročnom gubitku težine, kao i za zdravlje srca. Fleksibilnost ishrane čini je dobrom za mnoge ljude, nudeći na taj način održivu opciju u poređenju sa strožim dijetama.

DASH dijeta

DASH dijeta je razvijena od strane lekara posebno za borbu protiv visokog krvnog pritiska. Ali svakako izgleda kao dijeta za sve zvezde našem panelu stručnjaka, koji joj daju visoke ocene za njenu potpunost u ishrani, bezbednost, sposobnost da spreči ili kontroliše dijabetes i njegovu ulogu u podršci zdravlju srca. Smatra se da ima uravnotežen pristup ishrani za svakoga ko želi da smrša ili jednostavno poboljša svoje zdravlje.

MIND dijeta

MIND dijeta podrazumeva dve proverene dijete – DASH i mediteransku – i uključuje i hranu koja posebno dobro utiče na zdravlje mozga.

WW dijeta

WW je pametna, efikasna dijeta. Nadmašuje druge režime ishrane u više oblasti, uključujući kratkoročni i dugoročni gubitak težine i vrlo ju je lako pratiti. Takođe je nutritivno zdrava i bezbedna prema tvrdnjama stručnjaka. Među njenim prednostima: puno voća i povrća i daje prostora za povremeno uživanje u slatkišima.

Volumetrijska dijeta

Volumetrijski režim ishrane nadmašuje mnoge svoje konkurente u brojnim kategorijama. Vrhunska je za mršavljenje, a takođe je visoko rangirana kada pričamo o zdravoj ishrani.

TLC dijeta

Nema većih nedostataka, a posebno je dobra u promovisanju kardiovaskularnog zdravlja. Dijeta je osmišljena da pomogne u snižavanju holesterola i fokusira se na voće i povrće, kao i na drugu hranu koja je dobra za srce, poput nemasnih proteina.

Dijeta Majo klinike

Klinika nas uči kako da zdravu ishranu pretvorimo u doživotnu naviku. Posebno visoke ocene stručnjaka dobija kao sredstvo protiv dijabetesa. Stručnjaci su utvrdili da je s druge strane umereno efikasna za gubitak težine.

Vegetarijanska dijeta

Kao zdrava ishrana, vegetarijanstvo je skroz okej. Relativno brzo se mršavi prema stručnjacima, i jaka je u drugim oblastima, kao što su zdravlje srca i izbalansirana nutritivna vrednost.

Orniš dijeta

Orniš dijeta dobija mešovitu reakciju stručnjaka. S jedne strane, nutritivno je zdrava, bezbedna i izuzetno dobra za srce. S druge strane, osobama na dijeti nije lako da se pridržavaju strogih ograničenja masti koje Orniš zahteva.

Nordijska dijeta

Nordijska dijeta odražava tradicionalni skandinavski režim ishrane i predstavlja još jednu ukusnu opciju za zdravu ishranu. Slična je mediteranskoj ishrani, sadrži hranljive namirnice sa kopna i mora, voće, povrće, orašaste plodove i masnu ribu, poput lososa, dok ograničava slatkiše i crveno meso. Nije iznenađujuće što dijeta dobija visoke ocene bezbednost po zdravlje.

Dženi Kreg Dijeta

Dženi Kreg dobija pohvale od stručnjaka jer je laka za praćenje, nutritivno potpuna i sigurna.

Noom dijeta

Noom plan fokusira se na obrazovanje i promene ponašanja putem aplikacije za pametne telefone. Noom je umereno efikasna za dugoročni gubitak težine, ali stručnjaci kažu da ćete iz ovog plana izvući ono što ste u njega uložili.

Dijeta za plodnost

Ako unesete ove promene u svoju ishranu, težinu i aktivnost, možete povećati ovulaciju i zatrudneti brže – ili bar tako tvrde stručnjaci. Dijeta za plodnost je vrlo balansirana i laka za praćenje. Međutim, ako je vaš cilj trudnoća, stručnjaci kažu da još uvek nema dovoljno podataka koji bi podržali pretpostavku da će se nakon toga poboljšati plodnost, ali sam naziv se već prihvatio.

Azijska dijeta

Tradicionalna azijska dijeta je razuman izbor za način ishrane, sa naglaskom na namirnice kao što su pirinač i riba, kao i retko korišćenje crvenog mesa i slatkiša. Stručnjaci daju visoke ocene u hranljivosti i sigurnosti po zdravlje, ali sumnjaju u sposobnost kratkoročnog ili dugoročnog gubitka težine.

Anti-inflamatorna dijeta

Anti-inflamatorna dijeta je nutritivno ispravna, sa fokusom na biljnu hranu, ali stručnjaci sumnjaju u efikasnost dijete za gubitak težine.

Veganski režim ishrane

Sve u svemu, zdravstveni stručnjaci su mlaki u stavu o veganstvu. Ovaj režim ishrane dobija prilično visoke ocene za zdravlje srca, kao i za prevenciju ili olakšanje života sa dijabetesom. Ali je izuzetno restriktivna i možda ne obezbeđuje dovoljno nekih hranljivih materija kao što je vitamin B12.

Nutritarijska Diet

Naglasak na biljnoj hrani čini je zdravim izborom – ako ste u mogućnosti da je se pridržavate. S obzirom na brojna ograničenja u ishrani, panelisti postavljaju pitanje da li je dijeta bogata salatom održiva dugoročna opcija za većinu ljudi koji pokušavaju da smršaju ili jednostavno se zdravo hrane ceo život.

Motor 2 Dijeta

Iako stručnjaci priznaju prednosti dijete Motor 2 za zdravlje srca i kontrolu i prevenciju dijabetesa, zamerili su što je bio nepotrebno restriktivna i „lagana“.

Zonska dijeta

Zonska dijeta malo zaostaje za ostalima u skoro svim kategorijama ocena – uključujući gubitak težine, koliko je lako pratiti i njen uticaj na dijabetes i zdravlje srca je neminovno potvrđen.

South Beach dijeta

Iako je dijeta South Beach ocenjena kao odlična za brz gubitak težine, njena ograničenja mogu otežati osobama da zadrže kilograme, kako tvrde stručnjaci.

Dijeta sa glikemijskim indeksom

Stručnjaci nisu baš oduševljeni dijetom sa glikemijskim indeksom, koja razlikuje „dobre“ ugljene hidrate od „loših“. Okej je za sveukupno zdravlje, ali nije dobra za gubljene kilograma, kao ni za zdravlje srca.

Dijeta ‘najvećeg gubitnika’

Dijeta najvećeg gubitnika dobija visoke ocene za kratkoročni gubitak težine, ali nije tako povoljna za održavanje kilaže na duži rok. Takođe je niže rangirana u drugim kategorijama kao što je zdravlje srca. I mnogi panelisti su smatrali da se u moru dijeta ipak nešto ne ističe.

Nutrisistem dijeta

Nutrisistem je bezbedna i lakša za praćenje od mnogih drugih dijeta i ima izuzetno malo nedostataka. Međutim, nema dobru ocenu za efikasnost u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Makrobiotička dijeta

Stručnjaci pridaju malo poverenja makrobiotičkoj ishrani, jer je poštovanje njenog plana ogroman izazov. To je ekstremna promena u odnosu na standardnu srpsku ishranu, tako da predstavlja pravi izazov.

SlimFast Diet

Stručnjaci potvrđuju da je SlimFast razuman izbor dijete. Nadmašuje brojne konkurente u gubitku težine. Budući da je visoko strukturirana, prilično je lako pratiti.

Optavia

Tim koji stoji iza Medifasta uveo je program zdravog i dobrog načina života pod brendom Optavia. Kompanija navodi da ćete uvođenjem zdravih navika, radom sa trenerima i praćenjem njenih nutritivnih smernica, uključujući proizvode Optavia, postići „doživotnu transformaciju, jednu zdravu naviku po jednu“.

Autofagija

Autofagija je vremenski određen post koji mnogi koriste i za mršavljenje. To je režim ishrane koji utiče na promene u metabolizmu, te kako vaše telo razlaže hranu za energiju u periodima normalne ishrane u odnosu na post.

HMR program

HMR program je odličan za brzo mršavljenje. Ipak, neki stručnjaci nisu uvereni da je ovaj program zamene obroka neophodan, jer se koriste određeni šejkovi i suplementi.

„Kao i kod sličnih dijeta, možda neće naučiti nekoga kako da uspešno pređe na ‘pravu’ hranu i zadrži težinu na duži rok“, kaže stručnjak, a prenosi USNews.

Paleo dijeta

Stručnjaci ipak  osporavaju paleo dijetu. Bez obzira na moguć veliki gubitak težine, većina stručnjaka je zaključila da bi ove dijete bilo bolje da se klonite.

Kiselo alkalna dijeta

Pretpostavka kiselo alkalne dijete je da ćete izbegavanjem hrane koja stvara kiselinu postići zdravlje i dugovečnost.

Sirtfood Diet

Sirtfood dijeta tvrdi da ćete brzo izgubiti težinu, a istovremeno nudi niz zdravstvenih prednosti. Iako možete kratkoročno izgubiti težinu, stručnjaci kažu da ovaj niskokalorični, restriktivni plan ishrane nije održiv dugoročno.

Dijeta sirovom hranom

Eksperti daju ishranu sirovom hranom solidne ocene za gubitak težine. Ali smatra se da je sve samo nemoguće pratiti, te da je važno obratiti pažnju koliko su sveže namirnice koje jedemo.

Atkinsova dijeta

Iako je naš stručni panel zaključio da bi mogao da nadmaši skoro sve svoje konkurente u kratkoročnom gubitku težine, ova dijeta ima nepovoljne ocene u drugim oblastima – uključujući bezbednost i zdravlje srca.

Whole30 Diet

Dijeta je lošije rangirana zbog njene strogo restriktivne prirode i eliminacije integralnih žitarica, mahunarki i mlečnih proizvoda. Naš panel stručnjaka takođe krivi svoj kratkoročni pristup dugoročnim obećanjima.

AIP Dijeta

AIP poznata je i kao autoimuna paleo dijeta, razvijena je da olakša simptome autoimunih poremećaja. Ali prema panelu eksperata, postoji minimalan dokaz koji potkrepljuje njegove tvrdnje. Ova dijeta je eliminaciona dijeta namenjena da pomogne ljudima da identifikuju hranu koja im stvara probleme.

Modifikovana keto dijeta

Klasična keto dijeta može biti veoma restriktivna i ograničavajuća. Iako modifikovana keto dijeta daje više prostora za masti, proteina i ugljenih hidrata, ona je i dalje stroga. Stručnjaci su ovu dijetu procenili kao niskonutritivnu.

Keto dijeta

Cilj keto dijete je da pomogne osobi da smrša i sagori masnoće ulaskom u stanje ketoze, u kojem telo razlaže dijetalne i uskladištene masti u supstance koje se nazivaju ketoni. Ali ishrana sa striktno ograničenim unosom ugljenih hidrata i sa visokim sadržajem masti ostavlja neke stručnjake zabrinutim zbog neravnoteže u ishrani.

GAPS dijeta

GAPS dijeta, što je skraćenica za dijetu sa sindromom creva i psihologije, je eliminaciona dijeta koju je izuzetno teško pratiti. Panel stručnjaka se slaže da bi ova dijeta zaista bila prikladna samo za nekoga sa teškim gastrointestinalnim problemima, kao što je Kronova bolest, i pod nadzorom zdravstvenog radnika.

Dukanova dijeta

Dukanova dijeta je bila poslednja, a stručnjaci su joj dali sumorne ocene u skoro svakoj kategoriji. Previše je restriktivna, sa mnogo pravila i nema dokaza da radi.

Izvor: nova.rs

PODELI