Popularni ZASLAĐIVAČ može da izazove infarkt, moždani udar…

505

Zamena za šećer pod nazivom eritritol povezana je sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću, pokazala je nova studija, prenosi CNN.

“Stepen rizika nije skroman”, rekao je glavni autor studije dr Stenli Hejzen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju sa instituta Lerner riserč pri klinici u Klivlendu.

Osobe s postojećim faktorima rizika za bolesti srca, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću verovatnost da će doživeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše količine eritritola u krvi, piše u studiji objavljenoj u ponedeljak u časopisu Nature Medicine.

“Ako je količina eritritola u krvi bila u gornjih 25% u poređenju s najnižih 25%, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim faktorima rizika, poput dijabetesa”, rekao je Hejzen.

Brže zgrušavanje krvi

Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama predstavljena u radu otkrila su kako se čini da eritritol uzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci mogu otputovati u srce i izazvati srčani udar ili u mozak i izazivati moždani udar.

“Ovo svakako zvuči alarmantno”, rekao je dr Endru Friman, direktor kardiovaskularne prevencije u Denveru, koji nije bio uključen u istraživanje.

“Čini se da postoji rizik od zgrušavanja krvi zbog korišćenja eritritola”, rekao je Friman.

“Očito je potrebno više istraživanja, ali možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u ishrami za sada.”

Kao odgovor na studiju kompanija koja proizvodi veštačke zaslađivače istakla je da su “rezultati ove studije u suprotnosti sa vekovima naučnih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima”.

“Rezultati se ne bi trebali preslikati na opštu populaciju jer su učesci intervencije već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je Robert Rankin, izvršni direktor kompanije.

Izvor: index.hr

PODELI