NaslovnaLekariSaveti lekaraPopularni ZASLAĐIVAČ može da izazove infarkt, moždani udar…

Popularni ZASLAĐIVAČ može da izazove infarkt, moždani udar…

Zamena za šećer pod nazivom eritritol povezana je sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću, pokazala je nova studija, prenosi CNN.

“Stepen rizika nije skroman”, rekao je glavni autor studije dr Stenli Hejzen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju sa instituta Lerner riserč pri klinici u Klivlendu.

Osobe s postojećim faktorima rizika za bolesti srca, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću verovatnost da će doživeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše količine eritritola u krvi, piše u studiji objavljenoj u ponedeljak u časopisu Nature Medicine.

“Ako je količina eritritola u krvi bila u gornjih 25% u poređenju s najnižih 25%, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim faktorima rizika, poput dijabetesa”, rekao je Hejzen.

Brže zgrušavanje krvi

Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama predstavljena u radu otkrila su kako se čini da eritritol uzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci mogu otputovati u srce i izazvati srčani udar ili u mozak i izazivati moždani udar.

“Ovo svakako zvuči alarmantno”, rekao je dr Endru Friman, direktor kardiovaskularne prevencije u Denveru, koji nije bio uključen u istraživanje.

“Čini se da postoji rizik od zgrušavanja krvi zbog korišćenja eritritola”, rekao je Friman.

“Očito je potrebno više istraživanja, ali možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u ishrami za sada.”

Kao odgovor na studiju kompanija koja proizvodi veštačke zaslađivače istakla je da su “rezultati ove studije u suprotnosti sa vekovima naučnih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima”.

“Rezultati se ne bi trebali preslikati na opštu populaciju jer su učesci intervencije već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je Robert Rankin, izvršni direktor kompanije.

Izvor: index.hr

Poslednji tekstovi