NaslovnaPsihologijaOpšta psihologijaPoltroni i DUPEUVLAKAČI su đubre na kojem rastu sva zla ovoga sveta!

Poltroni i DUPEUVLAKAČI su đubre na kojem rastu sva zla ovoga sveta!

VEĆ ostareli Tito odmarao se u svojoj vili u Igalu, i požalio se jednom visokom crnogorskom funkcioneru da ga, ipak, sustižu godine. Ovaj je spremno i požrtvovano reagovao: “Druže Tito, dozvolite da ja umrem umesto Vas!”

Da poltroni nisu komunistički izum, pokazuje i sledeća priča.

Zloglasni rimski car, Neron, imao je neograničenu moć, ali je u dokolici strašno voleo da piše pesme. Iako posve netalentovan književnik, podobijao je sve književne nagrade od svojih poltrončića koji su sedeli u žirijima.

I tako do današnjih dana. Istraživanje koje je sprovedeno među dve hiljade radnika u šest velikih kompanija u Srbiji pokazuje da blizu 40 odsto ispitanih smatra da je lojalnost i poslušnost glavna stvar. Oni naivni, a njih je svega 11 odsto, istakli su radnu disciplinu. Bože, svašta!

Ako imaš knjižicu stranke na vlasti i ako si beskičmenjak, ulizica, gmizavac, puzavac, takojević, podrepaš, čankolizac, šlihter, udvorica, prišipetlja, uvlakač, utikač, čepikuća, i nešto slično, možeš da napreduješ zavisno od poltronskih veština koje poseduješ. A konkurencija je veoma jaka.

I da nisi prosečan poltron, već najbolji u ovom najvažnijem zanatu koje je značajnije od doktorata na državnom fakultetu. Da si profesionalac od jutra do sutra! Amater poltron sporo napreduje.

Slavni pisac Meša Selimović davno je zapisao: “Poltroni su đubre na kojem rastu sva zla ovoga sveta!”

Pogledajte bilo koju informativnu TV emisiju: dok jedan nadmeno izvaljuje bljutave frazetine, iza njega desetak klimoglavaca čeka svojih pet minuta. Već sutra će oni stajati ispred. A šta ćemo sa starom izrekom: “Bolje je biti jedan dan lav nego hiljadu godina ovca!”

Baš je čestita, ali nije profitabilna.

Izvor:  ordinacija.tv/ novosti.rs

Poslednji tekstovi