Podbel za lečenje astme, bronhitisa, kašlja, promuklosti, upale grla, proširenih vena, opadanje kose (recepti)

5717

Podbel je višegodišnja biljka koja je u našem narodu poznata i kao konjsko kopito.Svojim žutim cvetovima, koji se pojavljuju u rano proleće, podseća na maslačak. Listovi se razvijaju kasnije, kad cveće izbledi, a imaju oblik kopita i blago nazubljene ivice. Stabljike od 15 cm visine izbijaju u ranim prolećnim mesecima, na njima se nalaze ljuspasti listovi, prekriveni mekim dlačicama. Svaki list je u obliku potkovice, s gornje strane zelen, a na naličju srebrnobeli.

Sakupljanje cvetova i mladog lišća

Cetovi se skupljaju u rano proleće dok se cvetne glavice nisu skroz otvorile, tada su najlekovitije. Listovi se beru dok su mlađi, u maju i u prvoj dekadi juna. Najlekovitiji su listovi rasli na osunčanom mestu. Suše se u tankom sloju. Cvetovi se suše na suncu, a usitnjeni listovi u hladu. Kod berbe listova obratiti pažnju da se beru čisti listovi, jer ih ne treba prati pre sušenja. Prilikom pranja smanjuje se njihova lekovitost.

Lekoviti sastav podbela

Podbel je dobar izvor gvozđa, kalijuma, natrijuma i sumpora, kao i vitamina A, B i C, kog najviše ima u listovima. Glavni sastojci biljke su sluz, gorkasti glikozidi i tanini. Oni su zaslužni za protivupalna svojstva biljke i čine je veoma korisnom za lečenje kašlja i bronhitisa Takođe, svi delovi biljke sadrže galnu kiselinu, inulin, holin, jabučnu i vinsku kiselinu. Cvetovi sadrže fitosterol.

Svi delovi biljke, lišće, cveće i koren, koriste se u lekovite svrhe, ali najčešće listovi i cvetovi. Prirodni lek za bronhitis i astmu Podbel čaj ima daleko veću primenu u narodnoj nego konvencionalnoj medicini.

Smatra se najboljim prirodnim lekom za respiratorne tegobe, te je neizostavan u čajnim mešavinama protiv kašlja, jer omekšava sluz u bronhijama i pomaže iskašljavanje.

Čaj od podbela podstiče izlučivanje sluzi i smiruje upale, te pomaže u lečenju bronhitisa i zapaljenja plućne maramice, a pokazao se i kao izvrsno sredstvo za ublažavanje, smirivanje napada i lečenje astme.

RECEPTI:

Čaj od podbela

Ovaj čaj se lako priprema. Dovoljno je kašiku suvih listova ili cvetova podbela preliti sa 2,5 dl vrele vode i ostaviti u poklopljenoj posudi 5minuta. Proceđen čaj se zasladi medom i pije do tri puta na dan.

Sirup od podbela

300 g svežih cvetova podbela
1 l vode
2 koluta limuna
2 koluta pomorandže
1 kg šećera
Na niskoj temperaturi 20 minuta kuvajte vodu, krupno isečene cvetove podbela i kolutove pomorandže i limuna. Procedite, dodajte šećer i na tihoj vatri kuvajte još 2 sata. Sipajte vrelo u zagrejane flaše i dobro zatvorite.
Sirup se koristi za pravljenje sladoleda i za prelivanje drugih poslastica, a rastvoren u kiseloj vodi odlično osvežava.

Iskašljavanje

30 g podbela
30 g komorača
30 g razgona
10 g korena ljubičice
Sastojke pomešati, pa 3 kašike popariti sa ½ l ključale vode i poklopiti. Posle 2 sata procediti, zasladiti medom i uzeti svaki 2. sat po 1 kašiku.

Ublažavanje kašlja

50 g lista podbela
50 g korena belog sleza
50 g komorača
1 list trupca
Jednu kašiku mešavine popariti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i na svakih 10 do 15 minuta uzimati po 1kašiku.

Upala grla i promuklost

40 g lista podbela
50 g korena sleza
30 g korena sladića
10 g korena ljubičice
Uzeti 3 kašike mešavine i kuvati u ½ l vode 10 do 15 minuta. Procediti i ponovo prokuvati sa 3 kašike meda, pa piti 2-3 šoljice dnevno.
Deci se daje ista mešavina čaja, ali uz dodatak 50 g kamilice.

Protiv prehlade

30 g podbela
30 g sleza
30 g vranilovke
30 g miloduha
30 g lipe
U 1 l vrele vode potopite 2 kašike mešavine, ostavite najmanje 1 sat, a pre upotrebe zasladite medom.

Obloge od lišća

Za obloge od lišća uzme se list podbela i namaže svinjskom mašću ili uljem. Ovakve obloge pomažu kod posektina, zagnojenih rana, upaljenih zglobova. Delovanje na bolne zglobove se pojačava ako se ove obloge privežu krpom namočenom u rakiju.

Opadanje kose

20 g korena podbela
10 g cvetova nevena
Sastojke prelijte 1 l ključale vode i ostavite da vri 10-15 minuta, procedite, pa toplim čajem 2 x nedeljno istrljajte glavu.

Proširene vene

30 g lista i cveta podbela
20 g lista maline
20 g dugolisne bokvice
15 g medunike
15 g divlje jagode
Isitnite i pomešajte sastojke, prelijte l hladne vode, zagrevajte i pustite da ključa 3 minuta, pa prohlađen čaj pijte 3x dnevno po 1 šoljicu pre jela.

Protiv akni

3 kašike cveta i lista podbela
3 kašike lista bokvice
Sitno iseckajte sastojke, prelijte 1 l ključale vode i ostavite poklopljeno da se ohladi. Čaj procedite i zasladite medom, pa pijte tokom dana. Istovremeno na bolna mesta stavljajte oblog natopljen u neproceđenom ostatku čaja i to 3x dnevno po 2 sata (oblogu menjajte svakih 1/2 sata). Po skidanju obloga, bolna mesta obrišite mlakom kamilicom. Ovaj recept koristite 5 dana.

PODELI