Poboljšajte pamćenje i koncentraciju uz pomoć lekovitih biljaka i čajeva

355

Ukoliko se problemi sa pamćenjem često ponavljaju, mogu da predstavljaju rane simptome nekog ozbiljnog zdravstvenog stanja. Međutim, ako su problemi povremeni, razmislite o šolji nekog lekovitog čaja. U prevenciji pomažu biljke kao čajevi koje sadrže antioksidanse, povoljno deluju na naš centralni nervni sistem, poboljšavaju cirkulaciju, otklanjaju neprijatnu napetost i oslobađaju nas nagomilanog stresa. Poboljšajte pamćenje i koncentraciju uz pomoć ovih sedam lekovitih biljaka i čajeva, savetuje Tatjana Popović Marić:

  1. Gingko biloba: Ginko se tradicionalno koristi za poboljšanje memorije. Sadrži i flavonoide i terpenoide, koji su moćni antioksidansi, odnosno sprečavaju oštećenja krvnih sudova koja izazivaju slobodni radikali. Iako je popularan u obliku suplemenata, gingko je takođe odličan čaj za memoriju.

  1. Ginseng (Žen Šen) je poznat za povećanje snage i izdržljivosti, ali isto tako unapređuje pamćenje i usvajanje novih znanja.

  1. Gotu Kola je bila obeležje drevne medicine na istoku stotinama godina unazad. Ova biljka se popularno koristi kao čaj, jer pojačava cirkulaciju krvi u mozgu, a kao rezultat se dobija povećana mentalna energija i jasnoća, koncentracija i memorija.

  1. Zimzelen je odličan kao čaj za memoriju i opšte zdravlje.

  1. Ruzmarin: Većina ljudi ruzmarin poznaje samo kao začin. Međutim, ruzmarin može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju koncentracije. Jedinstven je po svom ukusu i mirisu.

  1. Zeleni čaj: O zelenom čaju se mnogo govori, a njegove prednosti su višestruke. Bogat je antioksidansima, koji spečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu, a prema novijim istraživanjima poboljšava mentalne sposobnosti, naročito one koje se odnose na radnu memoriju.

  2. Rodiola rosea: Ova lekovita biljka podstiče i povećava radnu sposobnost i ublažava emotivni stres. Poznata je i kao sibirska ruža, zlatni koren i carska biljka.

Pre uzimanja bilo kog  čaja, konsultovati se sa lekarom kako biste se osigurali da neće imati kontraefkat na lekove koji uzimate ili generalno na vaše zdravstveno stanje.

Izvor: bizlife.rs

PODELI