Poboljšajte pamćenje i koncentraciju uz pomoć lekovitih biljaka i čajeva

8083

Ukoliko se problemi sa pamćenjem često ponavljaju, mogu da predstavljaju rane simptome nekog ozbiljnog zdravstvenog stanja. Međutim, ako su problemi povremeni, razmislite o šolji nekog lekovitog čaja. U prevenciji pomažu biljke kao čajevi koje sadrže antioksidanse, povoljno deluju na naš centralni nervni sistem, poboljšavaju cirkulaciju, otklanjaju neprijatnu napetost i oslobađaju nas nagomilanog stresa. Poboljšajte pamćenje i koncentraciju uz pomoć ovih sedam lekovitih biljaka i čajeva, savetuje Tatjana Popović Marić:

  1. Gingko biloba: Ginko se tradicionalno koristi za poboljšanje memorije. Sadrži i flavonoide i terpenoide, koji su moćni antioksidansi, odnosno sprečavaju oštećenja krvnih sudova koja izazivaju slobodni radikali. Iako je popularan u obliku suplemenata, gingko je takođe odličan čaj za memoriju.

  1. Ginseng (Žen Šen) je poznat za povećanje snage i izdržljivosti, ali isto tako unapređuje pamćenje i usvajanje novih znanja.

  1. Gotu Kola je bila obeležje drevne medicine na istoku stotinama godina unazad. Ova biljka se popularno koristi kao čaj, jer pojačava cirkulaciju krvi u mozgu, a kao rezultat se dobija povećana mentalna energija i jasnoća, koncentracija i memorija.

  1. Zimzelen je odličan kao čaj za memoriju i opšte zdravlje.

  1. Ruzmarin: Većina ljudi ruzmarin poznaje samo kao začin. Međutim, ruzmarin može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju koncentracije. Jedinstven je po svom ukusu i mirisu.

  1. Zeleni čaj: O zelenom čaju se mnogo govori, a njegove prednosti su višestruke. Bogat je antioksidansima, koji spečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu, a prema novijim istraživanjima poboljšava mentalne sposobnosti, naročito one koje se odnose na radnu memoriju.

  2. Rodiola rosea: Ova lekovita biljka podstiče i povećava radnu sposobnost i ublažava emotivni stres. Poznata je i kao sibirska ruža, zlatni koren i carska biljka.

Pre uzimanja bilo kog  čaja, konsultovati se sa lekarom kako biste se osigurali da neće imati kontraefkat na lekove koji uzimate ili generalno na vaše zdravstveno stanje.

ordinacija.tv Izvor: bizlife.rs

PODELI