PLATNENE MASKE NE ŠTITE OD OMIKRONA- Dr Predrag Kon: IMAĆEMO PO 12.000 ZARAŽENIH DNEVNO?

4322

Visokozarazni omikron soj korona virusa širi se svetom, a svetski stručnjaci upozoravaju da platnene zaštitne maske koje mnogi nose nisu dovoljna zaštita od novog soja korone.

“Platnene maske su malo više od ukrasa za lice. Nema mesta za njih u kontekstu omikron soja”, rekla je za CNN doktorka i medicinska analitičarka dr Lijana Ven. “To naučnici i predstavnici javnog zdravlja govore već mesecima”, dodala je.

Ona smatra da svi treba da nose troslojne hirurške maske – “možete da stavite preko toga platnenu masku, ali nemojte da nosite samo platnenu”, savetuje.

Dr Ven smatra da je idealno nositi KN95 ili N95 masku kada se nalazite u nekoj većoj gužvi, jer bolje prianja na lice, a i zbog toga što je napravljena od specijalnih materijala, ne propušta čestice virusa unutra, za razliku od platnenih maski.

Inače, u pojedinim zemljama poput Nemačke i Austrije, doneta je odluka da svi ljudi na javnim mestima “moraju da nose barem hirurške zaštitne maske”, a u obzir dolaze i one koje pružaju veću zaštitu, ali ne platnene maske.

Profesorka biologije na Univerzitetu u Masačusetsu dr Erin Bromidž objašnjava da platnene maske mogu da propuste čak i veće kapljice, dok efikasnije maske, poput N95, filtriraju i veće kapljice, ali i male čestice koje potencijalno mogu da inficiraju osobu.

Još uvek nije poznato zašto se omikron varijanta virusa tako efikasno i brzo prenosi, dodaje dr Bromidž, ali ističe da bi zaštita koju pružaju pojedine maske mogla da ima ulogu u tome.

“Ako je potrebno 1.000 viralnih čestica da se zarazite, a nosite nešto što sprečava 50 odsto tih čestica da uđe, trebaće dvaput duže da dođete do tih 1.000. Ako nosite nešto što je 90 odsto efikasno, trebaće vam najmanje deset puta duže da se zarazite kada ste u blizini osobe koja je inficirana”, objašnjava ona.

Ipak, sve to ne znači da treba da bacite platnene maske ili da je bolje da idete bez ikakve zaštite ako već nemate pri ruci hirurušku masku. Ranija istraživanja su pokazala da platnene maske koje imaju više slojeva nude bolju zaštitu od jednoslojnih, ali su ipak manje efikasne od medicinskih maski.

“Ako imate samo platnenu masku, i to je bolje nego ništa”, ističe dr Ven, “ali time niste dobro zaštićeni i to treba da znate. Pa, ako idete negde gde će biti gužva, a imate samo platnenu masku, nemojte ići”.

Dr Predrag Kon: ZBOG OMIKRONA ĆEMO IMATI PO 12.000 ZARAŽENIH DNEVNO?

Omikron soj korone koji je otkriven u Južnoj Africi, za kratko vreme se proširio po svetu i registrovan je u više do 100 zemalja, a u nekima je postao i dominanta. Epidemiolog dr Predrag Kon je za Kurir televiziju ispričao šta možemo da očekujemo u Srbiji, u odnosu na informacije koje stižu iz sveta.

“Informacije iz sveta stižu da je omikron varijanta, koja je pokazala dosad najveću sposobnost prenošenja, najveću dominaciju za jako kratko vreme, da je činjenica da je prekrila Ameriku za svega dve nedelje, ubrzala prenos u Velikoj Britaniji četiri puta, što se pokazalo u brojkama, 122.000 dnevno. Ako uporedimo po broju stanovnika, to je 12.000, što ne znači da će se to desiti kod nas, ali u svakom slučaju upravo nadzorni sistemi u svim zemljama sveta i služe da bi se pravovremeno reagovalo”.

On je istakao da je u našoj zemlji već došlo do blagog povećanja.

“Kod nas je zabeležen importovan slučaj, mi još uvek nemamo dokaze prenošenja među našim stanovništvom, ali je to neminovno i to sada već pokazuju brojke. U poslednja tri dana imamo vrlo jasno povećanje i prelazimo iz one situacije u kojoj smo imali opadanje u brojki u, srećom za sada postepeno, povećanje, ali to će se ubrzati. Ne možemo da očekujemo da ćemo biti drugačiji od drugih zemalja sveta, samo je pitanje koliko je vremena potrebno da se intenzitet aktivnosti virusa poveća”.

Dr Milanko Šekler je nedavno upozorio da bismo u januaru, ukoliko se širom zemlje održe organizovane proslave Nove godine, mogli da imamo po 5.000 zaraženih dnevno, a evo šta o tome kaže dr Kon.

“Za sada nemamo neke pouzdane pokazatelje da se to neće desiti. Onda kad smo se razlikovali on i ja u prognozama, tada se još nije znalo da 2 doze vakcine neće zaštititi i to je jedan od razloga, mi znamo da je došlo do proboja imuniteta i velike cirkulacije virusa i među vakcinisanima, što je dovelo do onog povećanja od preko 8.000 u jednom danu. Tada smo imali preko 6.000 punih sedam i po nedelja, u proseku, to se nije desilo pre toga. Ovog puta preti da se ponovo to desi i tu nema dileme da to preti, da li će tako biti, videćemo, to mnogo zavisi od nas. To neće zaustaviti samo vakcina, već i poštovanje mera koje su propisane”, podvukao je epidemiolog.

Izvor: mondo.rs

PODELI