Pirinač

2871

Pored ishrane koristi se i upotrebljava u industriji, kozmetici i medicini. Pirinač je izvanredno hranljiv (360 kalorija u 100 grama).
Siromašan je mastima ali je bogat skrobom sto ga čini lako svarljivim. Bogat je mineralima: najviše ima fosfora (116 miligrama) i kalijuma,
a nešto manje magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa, sumpora, bakra, cinka, fluora, kobalta…Od vitamina ima najviše E i B vitamina.
Zbog svojih bioloških vrlina pirinač je oduvek bio ne samo hrana već i lek. Još u staroj kineskoj medicini igrao je važnu ulogu. Njegova lekovita svojstva priznala je i zvanična medicina: pirinčana voda kao antidijaroično sredstvo, pirinčano brašno u ishrani dojenčadi i dece, pirinčani skrob kao sredstvo za razblaživanje opijuma u prasku… Značajna je uloga pirinča u dijetalnoj ishrani i, razume se, u narodnoj medicini. Skrećemo pažnju da se pirinač danas u ishrani pogrešno koristi: oljušten i glaziran (manje vredan)
umesto prirodnog, integralnog.

PIRINAČ SNIŽAVA VISOK PRITISAK
Kada skoči pritisak odmah treba primeniti dijetu s pirinčem. Jednostavno, bolesnik treba 2-3 dana da jede samo dobro raskuvan i neslan pirinač a uz to da pije neki od biljnih čajeva za snižavanje visokog pritiska.

PIRINAČ PROTIV DUGOTRAJNE DIJAREJE
Mešavinu od 3 supene kašike samlevenog u brašno zrna pirinča (neglaziranog) i isto toliko samlevene zobi preliti sa litrom kljucale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Kada se ohladi dodati sok od drenjine, dunje ili trnine pa jesti ovu kasu tri puta dnevno pre jela.

PIRINAČ PROTIV KATARA DEBELOG CREVA
Samleti sitno 4 kašike pirinča, dve velike kašike korena koprive i dve bobice borovnice. Ova mešavina prelije se s litrom ključale vode i nakon dva sata se procedi i zaslađeno medom od heljde pije u toku dana.

PIRINAČ PROTIV PORASTA URINA U KRVI (gihta)
Uzeti šolju pirinča, koren i list peršuna i celera pa to lagano kuvati u litri vode. Kada se pirinač raskuva procediti i piti vise puta dnevno.

PODELI