NaslovnaBiljeČajne mešavinePeteljke i koštice trešanja leče: Bubrege i mokraćne kanale, srce, reumu, celulit…...

Peteljke i koštice trešanja leče: Bubrege i mokraćne kanale, srce, reumu, celulit… (RECEPTI)

U narodnoj medicini za razne bolesti preporučuje se čaj od peteljki trešanja u različitim varijacijama. Zato ne bacajte peteljke, već ih osušite i spakujte u papirne vrećice, mogu vam zatrebati.

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih kanala – treba šaku peteljki trešanja skuvati u litri vode. Peteljke se kuvaju dva minuta od trenutka kada voda provri. Onda se čaj ostavi da malo odstoji, procedi i pije nezaslađen povremeno u toku dana u gutljajima.

Protiv bubrežnih kamenčića – takođe treba piti čaj od trešnjinih peteljki. Čaj se priprema tako što se kašičica peteljki prelije sa 200 grama vode ili mleka i kuva jedan do dva minuta. Zatim se čaj ostavi da odstoji poklopljen pet minuta, a onda procedi i pije tri puta na dan.

Protiv srčanih tegoba – treba usitniti 25 grama koštica trešnje, a zatim ih stavite u 80 mililitara jake rakija. Ovako dobijen sadržaj treba ostaviti da odstoji deset dana na umerenoj temperaturi. Od dobijene tinkture treba piti dva puta na dan pet kapljica.

Protiv reume – treba osam dana uzastopno piti sok od svežih trešanja. Sok se pije tri puta na dan po jedna čaša.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti – treba, tri puta na dan, pojesti po 250 grama ovog voća.

ČAJ ZA CELULIT

POTREBNO JE

30 do 50 g peteljki trešanja
litar vode
½ kg trešanja

PRIPREMA
Peteljke prelijte hladnom vodom i poklopite. Posle 12 sati na tihoj vatri zagrevajte desetak minuta pa prelijte cele plodove trešnje. Posle 20 minuta procedite kroz gazu i pijte po dva decilitra, pet puta dnevno. Osim što ćete povećati konzumaciju čajeva, morate pripaziti na ishranu. Dakle, umesto masnih jela, radije konzumirajte voće i povrće, namirnice bogate vlaknima i biljnim uljima.

Izvor: ordinacija.tv; zdravaiprava.com

Poslednji tekstovi