Peršun

2252

PERŠUN PROTIV SLABIH NERAVA
Koren i list peršuna se narendaju, to jest – iseckaju, pomešaju sa malinovim sokom i bagremovim medom. Uzimati uveče pred spavanje.

PERŠUN PROTIV SEĆERNE BOLESTI
Vrlo jednostavan recept za ublažavanje ove bolesti jeste: narendati sitno koren peršuna i iseckati tek ubrano lišće pa izmešati sa soljom jogurta ili kiselog mleka. Popiti ovo svako veče pre spavanja.

PERŠUN PROTIV OTEČENIH I UPALJENIH OČIJU
U 300 grama vode kuva se 2-3 minuta isitnjeno peršunovo lišće, otprilike 2 kašike. Kada se ohladi procedi se kroz sterilnu krpu ili gazu.
Ovim čajem oci se ispiraju vise puta dnevno a uveče se stavi oblog duže vreme da stoji. Za ovaj oblog se uzme 6 grančica peršunovog lišća, pažljivo opere i stavi na oči. Oci se povežu gazom i tek ujutru skloni se oblog, u zamračenoj prostoriji.

PERŠUN ZA TERANJE MOKRAĆE IZ ORGANIZMA
U ovu svrhu koristi se integralna biljka. Koren, lisce i plod – izmešaju se, usitne pa se 5 supenih kašika kuva 5 minuta u 1/2 litra vode.
Posle kuvanja treba da odstoji još 20 minuta a onda se procedi i pije triput dnevno po šoljicu. Čaj otklanja zastoj mokraće, samim tim i otečenost nogu.

PODELI