Pege: Kako sprečiti da se pojave – Recepti narodne medicine

2177

Za masnu kožu sa proširenim porama, koja je sklona pojavi bubuljica, za sprečavanje pojave pega preporučuje se trljanje lica čajem žalfije (jedna kašika biljke na čašu vrele vode).

Pre primene slanih kupki preporučljivo je umivanje jakim pravim čajem.

Maska od slatkovodnog sunđera. Jako otklanja perut, proširuje krvne sudove, uklanja pege i pigmentne mrlje, primenjuje se iza uklanjanje mitesera i modrica. Ne koristi se za vrlo suvu, tanku kožu, koja se lako iritira, kod postojanja kod žena i malog rasta dlaka na licu, a takođe i kod upalnih procesa. Za pripremanje maske prah od slatkovodnog sunđera razmešati u rastvoru vodonik peroksida ili u vreloj vodi do stvaranja kaše, i za 2-3 minuta kada masa počne da se peni, tamponom od vate utrljati u kožu lica kružnim pokretima (staviti na ruke gumene rukavice). Masku ne stavljati na očne kapke. Maska se drži na licu 15-20 minuta, do sušenja. Maska se skida vrućomvodom, zatim toplom vodom, posle čega se lice trlja suvim ubrusom i puderiše talkom. Primeniti 10-15 maski sa prekidima 3-4 između svake maske (po drugom izvoru masku od slatkovodnog sunđera treba primenjivati jednom u 10 dana).

Maske za izbeljivanje treba raditi uveče jer se posle njih ne preporučuje sunčeva svetlost. Nezavisno od karakteristika kože svakodnevno primenjivati zaštitne kreme.

Treba napomenuti da je pege i pigmentne mrlje lakše sprečiti nego izlečiti. Zbog toga je kožu potrebno zaštititi od dejstva sunčevih zraka, počevši od prvih aktivnih sunčevih dana (kraj marta – početak aprila).

Svakodnevno trljati lice sokom od limuna (kod suve kože po pola sa vodom). Može se dodavati nekoliko kapi soka od limuna u kreme za izbeljivanje, koje se nanose na lice.

Svakodnevno se umivati kiselim mlekom nezavisno od tipa kože. Ako se pojavi osećaj pečenja, naneti hranljivu ili hidratantnu kremu.

Počevši od februara uvoditi u ishranu proizvode bogate vitaminom C (kiseli kupus, jabuke, limun, crnu ribizlu, čaj šipurka itd.). Vitamin C deluje izbeljujuće kod pega, pigmentnih mrlja i opšte pigmentacije. U tim slučajevima treba ga uzimati po 1 g dnevni u trajanju od 20-30 dana (obična dnevna potreba čoveka je 50-75 mg).

Izvor: ordinacija.tv; herbalia.org

PODELI